Kirjoittaja Julius Sutinen
Renkaat: Nokian Hakkapeliitta R2
Uusimmat blogijulkaisut

Kesärenkaat alle ja mukavuus väheni

Nyt on talvirenkaat vaihdettu pois ja alla rullaavat kesärenkaat. Talvirenkaiden loppuraportin kirjoitan erikseen, kunhan olen saanut tankattua auton vielä kerran kulutusseurannan vuoksi. Keskityn tässä kertomaan ensituntoja kesärenkailla ajamisesta. Ensimmäinen reaktioni oli, että onpas tarkka ohjaustunto. Auto reagoi taas pieneenkin ratin kääntämiseen, keskialueen tunto on tullut takaisin ja auto kulkee suoraan kovassakin tuulessa.

Jostain syystä kitkarenkaiden epämääräiseen ohjaustuntoon tottuu. Tai siis, kaikkeenhan tottuu kuten sanonta kuuluu. Olen ajanut kymmenillä eri merkkisillä ja mallisilla autoilla, ja niin sitä vain on tottunut esimerkiksi japanilaisten outoon ohjaustuntumaankin. Ei siihen jossain vaiheessa enää reagoi, kunnes vaihtaa takaisin autoon, jossa ohjaus on hyvä. Vasta silloin tajuaa miten ”yössä” on kulkenut. Samanlainen olo oli nyt kitkarenkaiden jälkeen. Nastattoman talvirenkaan hyvä pito ei siis tule ilman kompromisseja.

Ja se mikä ohjaustunnossa ja ohjattavuudessa voitetaan, menetetään mukavuudessa ja helppoudessa. Talven jäljiltä tiet ovat karheat ja urilla, joten rengasmelu on selvästi kovempaa kuin kitkarenkailla, vaikka kesärenkaat ovatkin hivenen kapeammat. Kitkarenkailla tuntui kuin olisi ajanut villasukkasillaan. Nyt tuntuu kuin ajaisi junan rautapyörillä. Samoin renkaiden uraherkkyys on selvästi suurempi. Kitkarenkailla uria ei huomannut, nyt ne huomaa. Talven jäljiltä tämäkin ominaisuus korostuu.

Lisäksi tuntuu, että auto ei enää rullaa yhtä kevyesti. Kesärenkaat ovat selvästi ”raskaammat” alla. Siltä se ainakin tuntuu. Risteyksissä pitää hakea yhtä pienempää pykälää sisään ja työpaikan parkkihallissa ei oikein rullaa rampin jälkeen omalle paikalle asti vapaalla. Myös kulutusmittari kertoi rengasnouto- ja vientireissulla kesärengasmatkalle noin puolta litraa suurempaa keskikulutusta verrattuna kitkarengasmatkalle. Eli noin 10% lisäystä.

On todettava kuitenkin, että nämä kesärenkaat ovat RunFlat-ominaisuudella varustetut merkkirenkaat Keski-Euroopasta, eli suurin syy voi olla tuossa. Muistan kyllä näillä renkailla ajaneeni varsin tyytyväisenä Keski-Euroopan sileitä urattomia teitä pitkin.

Vielä jos hetken jaksaa näillä ajaa, sitten vaihdetaan alle kotimaiset kesärenkaat, Hakka Blackit. Siitä seikasta tuonnempana, ehkä juhannuksena.

comments powered by Disqus