Uusimmat blogijulkaisut

Kesärenkaat alle ennätysaikaisin.

Tuli vaihdettua toiseen talon autoista, eli Lexukseen kesärenkaat. Asiaan ei muutoin sisältyisi pientä vaihtoriskiä, mutta toinen autoistamme on pienen parkkipaikalla tapahtuneen keulakolhun vuoksi Rovaniemellä peltikorjaamolla. Tai muoviosakorjaamolla kait paremminkin pitäisi sanoa, kun Subarun etupuskurin kolarijälkien korjaamisesta kyse.

Tyhmyyttäni ja huolimattomuuttani viime kesänä en seurannut Lexuksen alle asennettujen Hakka Blue SUV -renkaiden kulumista, kunnes se oli jo hiukan myöhäistä. Tai ei edes hiukan, vaan toisen eturenkaan maantien puoleinen reuna oli auttamatta kulahtanut sököksi.

Asia korjattiin asianmukaisella nelipyöräsuuntauksella, jossa eturenkaiden aurausten todettiin olevan totaalisesti pielessä. Muutaman kympin operaatiolla suuntaus oli hoidettu, mutta vasta vahingon jo tapahduttua.

Päädyin ostamaan autooni kaksi uutta rengasta samaa SUV-sarjaa tietenkin, mitä entisetkin ovat. Ehjissä edellisen kesän pyörineissä renkaissa on kulutuspintaa millimittarissa vielä reilut 6 milliä. Lapin Kumi OY:ssä asia hoitui yhden puhelun ennakkovalmisteluilla niin, että sinne tilattiin kaksi kipaletta Nokian saman kokoisia kesärenkaita kuin entisetkin. Viime viikon perjantaina vein kaksi rengasta vanteineen sitten rengasliikkeeseen, jonka kanssa sovin hakevani ne valmiina pois lauantaiaamupäivän aikana, kun meillä oli yöreissu Rovaniemellä muiden asioiden hoitamiseksi. Homma tapahtui sovitusti ja aikataulussa. Ehjemmän renkaan noista entisistä otin kotiin ja pidän sitä reservissä siltä varalta, että tapahtuu joku haaveri alla oleville.

Hartiansa menettänyt HakkaBlue vaihtui uuteen.

Vapunpäivä oli Naruskalla kaunis ja aurinkoinen. Muuttolintujen laulun säestämänä oli ihan leppoisa vaihtaa renkaat alle Lexuksen talvirenkaiden tilalle. Muistin soviterenkaiden vaihtamisen, joka oli välttämätön toimenpide, kuten viime kesän kertomuksistani joku saattaa muistaa.

Uuden parin laitoin Lexuksen taka-akselille. Niinhän se oppikirjoissa neuvotaan tekemään, kun tämä auto on sulalla kelillä etuvetoinen. Vaihtoajankohta on noin pari-kolme viikkoa normaalista etuajassa, mutta lähiaikojen sääennusteiden tutkimisen jälkeen päädyin kuitenkin vaihtoon. Kokonaistilannetta huushollissamme helpottaa se, että Subaru kun saadaan pois peltikorjaamolta, on sen alla vielä pahanpäivän varalle talvirattaat. Ja vaihtuvathan ne tunnissa Lexukseenkin takaisin, jos kunnon takatalvella vielä Lappia tai koko Suomea luontoäiti paiskaa. Sekään mahdollisuus ei kokonaan laskuista pois ole ainakaan Lapin osalta.

Emäntä on Lexuksella enimmäkseen ajellut renkaanvaihdon jälkeen työmatkojaan. Hyvin ovat kuulemma renkaat tasapainossa ja HakkaBlue SUV renkaat vievät Lexusta kissan lailla pehmeän äänettömästi sekä sora- että asfalttiteillä. 

Toistaiseksi toukokuu on alkanut aurinkoisena, eikä talvesta ole muistuttamassa kuin viimeiset 15 senttiä lumesta ja yöpakkaset, jotka ovat olleet selkeinä öinä luokkaa -3 astetta. Autoilemaan kun tarvitsee lähteä vasta päivemmällä, niin lämpötila on plussalla vähintään kymmenkunta astetta, eikä kuulemma kaukana ole kahdenkymmenenkään asteen raja. Saapa nähdä, tuleeko vielä talvirengaskelit...

Aloituskuvasta ennen kesärenkaan vaihtoa näkyy, kannattaako tällä perällä soratien takana huhti-toukokuulla autoa pestä ja vahailla kesäkuntoon. Ei kannata.