Kesärengas valinnan a' la carte

Niin se vaan kevät painaa kinoksia pienemmäksi ja pienemmäksi, asfaltti pilkistää jään alta ja pöly leijailee ympäriinsä... Se on siis kevät! Tiedä häntä, onko etelässä samoja metkuja kuin täällä pohjoisessa tai idässä erit kuin lännessä mutta näillä spekseillä syntyy lappilainen rengasvalinnan a la carte.

 

 


1. Päräytetään google päälle ja aletaan armoton metsästys. Tähtäimeen koitetaan saada viimeisimpien rengastestien tuloksia. Joskus tärppää ja joskus ei... Yksi mistä yleensä löytyy koostetusti on rengasvertailu sivusto (http://www.rengasvertailu.fi/). Sivuilla on käyttäjien kommentteja ja näyttipä jo löytyvän myös listat tuloksista Tekniikan Maailman ja Auto Bildin tekemistä kesärengas 2013 testien tuloksista...

Siitä sitten katsomaan mikä merkki ja malli on testaajien käsissä näyttänyt kyntensä (Nokian pitäisi kynsitesteissä olla omaa luokkaansa talvella), sen jälkeen selvitykseen, että mistähän erot ovat johtaneet. Lopulta päätyminen noin toppi kolmoseen. Silmään pisti mielenkiintoinen Auto Bildin listalla Nokia Line sijalla 4. Arvostelussa näytti olevan renkaalla myös erittäin mielenkiintoinen ohjehinta verrattuna TM:n vertailun Nokia Hakka Blue renkaaseen... Noo ei siitä enempää tai ehkä eri jutussa sitten...

Hei ja unohtaa ei saa myöskään keskustelupalstoja tahi eri bloggaajien kokemuksia. Monesti niistä heltiää se arvokkain info. Osa keskusteluista menee alta lipan mutta kun valikoiden lukee ja hakee sellaisen keskiarvon niin saa kyllä kuvan mikä hehkutuksista pitää paikkansa ja mikä ei. Myyntitykit kyllä tykittää aina pikkusen lapin lisää mainoksissa ja samoten tietyn merkin fanaattiset fanit taas silmälaput silmillä ja näin ollen arvosteluissa ns. osa arvioista perustuukin vain merkkiuskollisuuteen eikä todellisiin kokemuksiin tahi faktoihin.

2. Kun toppi kolmonen on selevä niin tähtäimeen asetetaan uusi kohde ja tällä kertaa se on hinta ja saavuus... Tässä kohtaa metsästystä helpottaa kevät ja sen mukanaan tuomat mainokset. Lehdissähän alkaa tässä vaiheessa kevättä tulemaan eri liikkeiden tarjouksia. Mainoksen hinta tai muu hehkutus ei aina kerro koko totuutta. Olen joskus törmännyt sellaiseen, että hinta oli lehdessä erään liikkeen mainos jossa kerrottiin tyyliin "kesärenkaista -40%" nooh siitähän sitten heti hintaa tiedustelemaan. Kuinkas ollakkaan hinnasta kyllä laskettiin pois se 40 propsenttia mutta kun laskentahintana käytettiin jotain posketonta lähtöhintaa niin tuon -40 prosentin jälkeenkin yhden rengassarjan hinnaksi tuli paljon enemmän kuin kilpailuja liikkeiden rengassarjalla ilman mitään alennuksia. Se siitä "alennuksesta".

Muutamina vuosina on kuitenkin käynyt niin, että valitettavasti paikalliset liikkeet eivät ole pystyneet kilpailemaan kun vertailuun on otettu Haaparannan rengasliikkeet. Liekkö syynä isommat erät joita ehkä kyseinen liike ostaa tai sitten ruotsissa vain myydään renkaat halvemmalla. Tiedän kyllä, että varsinkin yrityksen omistajat ovat hyötyneet ruottin rajalle ajelusta kun on saanut momssit elikkäs veroja suoraan pois hinnasta. Valitettavasti itsellä ei ole ollut moiseen vaihtoehtoon mutta joka tapauksessa ainakin vielä muutama vuosi sitten esim. Nokian kesärenkaat olivat lähemmäs parisataa euroa halvemmat kuin omien rajojen sisällä. Nythän tietenkin viime vuosina kruunun kurssi ja euron kurssi ovat menneet siihen malliin ristiin, että osa hinta hyödystä menee siinä hukkaan mutta saattaapi se olla, että edelleen ainakin soitto rajalle kannattaa tehdä, jotta saapi tietää ns. päivän hinnan. Tässä vaiheessa tietenkin jollakin huolahtaa mieleen, että tuleehan sinne rajalle ajelustakin hintaa mutta sehän nyt tietenkin riippuu hinnasta. Vaikka tässä Nokian bloggaaja ollaan niin sen verran pitää rehellinen olla blogissaan, että valitettavan usein Nokian renkaissa on semmonen satanen tai kaksi enemmän kuin kilpailijoiden vastaavissa. Vastaavilla tarkoitan tässä yhteydessä renkaita jotka on nuissa kohdan yksi vertailuissa saaneet samoja pistemääriä, samoilla kriteereillä.

3. Nyt kun on syvää luotaava etsintä tehty, hinnat selvitetty, on aika siirtyä seuraavaan steppiin. Ajankohtaan... ja sehän se on perinteisesti se hankalin arvata. Aamulla on tiet jäässä, päivällä on lämmintä ja pääosin tiet on sulia mutta annappas kun ajat varjopaikkaan tai ilta alkaa hiipimään. Jos on kesärenkaat jo alla niin päivän aikana tielle sulanut vesi on jälleen jäässä ja milloin on mikäkin puoli autosta kuivalla ja mikä jäällä.Vaikka laki jonkin päivämäärän kalenteriin laittaa niin eihän se tosiasiassa koskaan juuri pidä paikkaansa... mieluummin turvallisesti liian pitkään kuin liian aikaisin kesärenkaat alle ja sydän kurkussa ajalua päivittäin. Eikös se ole niin, että renkaita saa rahalla mutta rahalla ei henkeä korvaa.

4. Jahka aika koittaa niin järki soittaa... ja varataan aika uusien renkaiden vaihtoon.

5. Jollen ihan väärin muista niin, uusilla renkailla pikkusen varovaisemmin sen kaasun suhteen, annetaan kumin makustella rauhassa maantietä ja totutella...

Näillä eväillä homma etenee, eipä tuota ole tarvinnut katua. Tänä vuonna taitaakin olla tämän rumban läpivieminen koska loppuvuodesta vaihdetussa autossa tuli mukana suht hyväkuntoiset kesärenkaat mutta taisivat olla malli 2 kpl jotain ja 2 kpl jotain merkkejä. Mieluummin sitä aloittaa puhtaalta pöydältä uusilla renkailla. Itsellä kyllä heräsi mielenkiinto nuihin Nokia Line renkaisiin. Ehkäpä meidän bloggaajien valvovat silmät A1 ja A2 osaavat kertoa kyseisistä renkaista enemmän ja mielenkiintoista olisi kuulla, että onko Auto Bildin arvostelussa lukenut epäilys siitä, että nämä olisivat vastaavat kuin Nokian Hakka Blue renkaat. Jos armoitetuilla kisainsinööreillä tai blogin seuraajilla on heittää aiheeseen lisää kommenttia niin antakaahan kuulua... Kirjoitus vihreistä ei kannata välittää tai valittaa, ne on luvattu jo siinä vaiheessa kun lupauduin bloggaajaksi ;) sen on enemmän kuin tuotetakuu ja lupaus kirjoituksen laadusta.

ps. löytyihän se Nokia Line... oikealta nimeltään Nokia eLine... lisää infoa täältä
(http://www.nokianrenkaat.fi/rengas?id=30596024&group=1.02&name=Nokian+eLine)
ja eikun kyselemään saako suomesta ja mihin hintaan. Tässä samalla blogia kirjoittaessa tehty pikatsekkaus jätti mieleen Nokian osalta seuraavat vaihtoehdot Nokia Hakka Blue tai Nokia eLite, niistä se voisi löytyä itselle soppeli. Sitten tarvii tietenkin vielä tsekata kilpailijoiden ns. kärkituotteet.

comments powered by Disqus