Kesärajoitukset paljastavat

Suomen Turussa on nyt yöllä -5 astetta pakkasta ja virallinen sääasema ilmoittaa -4. Päivällä satoi yksittäisiä lumihiutaleita, mutta Utössä satoi talven lumiennätys!

Siitä huolimatta teillä siirrytään nyt nopeuksissa kesärajoituksiin. Suurimmaksi osaksi kesäkeli onkin vallitseva, mutta joitakin päiviä sitten edelläni lumessa ajoi hieno uusi Mersu niiiin hiljaa ja varovasti, että taisi olla alla jo suvikumit.

Minulla on yhä talvirenkaat ja nastat rapisevat kaupungissa hiljaa ajettaessa jopa äänekkäästi. Kun nopeus nousee 80 tienoille melu häviää. Taitaa kaikki muu ympäristöääni muuttua dominoivaksi peittäen nastaäänen.

Talvinopeudet ja nastarenkaat ovat olleet minulle toimiva yhdistelmä. Renkaat ovat kohtuullisen stabiilit ja mukavat. Nyt tuli muutos. Kun tie urkenee edessä 120km/h putkena ja antaa autolle luvan mennä eikä meinata, niin siihen loppui lysti ja pian. Yli 115km/h vauhdissa auto matkii kengurua ja renkaat täristävät rattiin ja takamuksiin. Tiedä häntä paljastaako tärinä jossain klappia, renkaiden menettäneen tasapainotuksensa  talven aikana, olenko löytänyt kaikki äkkijyrkät montut tiestä talvella vai ovatko lähinnä takarenkaat taas keränneet kiviä desikaupalla. Joka tapauksessa ei tunnu yhtään kivalta.

Taas hiipii mieleen ajatus, että loppukevät taitaisi olla toisaalta paras aika vaihtaa uudet talvirenkaat. Mutta nyt Hakka Greenit alkavat väkisin vaihtua alle varmaan seuraavan viikon aikana jo. Viivytystaistelu loppuu kun ei ole matkoja tiedossa tarpeeksi pohjoiseen.

comments powered by Disqus