Kirjoittaja Juhani Halmeenmäki
Uusimmat blogijulkaisut

Kesäpyöräkokemuksia yhdestä sun toisesta autosta

Turun seudulla on täysi suvi. Kirsikan kukinta on jo lopuillaan, ja siitepölyherkät ovat eläneet vaikeaa aikaa. Tänään käytiin 28 lämpöasteessa, joten jäätä ei ole enää edes virvoitusjuomalasissa. Ja kun käsillä on kesä, tarkoittaa se minulle myös mitä moninaisimmilla kulkuneuvoilla ajamista. Itse asiassa poistin jopa tuon arkiauto-Mondeon liikennekäytöstä muutamaksi viikoksi. Ajellaan harrastekulkimilla hetki, ennen kohta tulevia pidempiä reissuja.

Käytimmepä jopa taksia, ja täytyy todeta, että ainakaan kyytikokemuksena ei ollut korkean hintansa arvoista. Ensimmäisellä kertaa osui kohdalle KansanVaunun Caddy, ja olipahan kuin pakettiautolla olisi matkustanut. Takajousitus sopi varmaan raskaalle kuormallekin, mutta takapenkin matkustusmukavuus oli karjavankkureiden luokkaa. Kaiken lisäksi varustukseen olisi pitänyt kuulua kuulosuojaimet. Ei ainoastaan kesärenkaiden huima melu, vaan kaikki muukin ääni tuntui kuuluvan kuin peltirummun sisällä olisi istunut. Kenties käytännöllinen, muttei laadukas pirssi.
Paluumatkalle sattui jo hieman mukavampi koreanaudi eli Hyundain i40. Mutta enpä siltikään antaisi takapenkin mukavuudelle ja kesärenkaiden äänelle kuin 8 1/2 kouluarvosanaksi. Laskua maksaessa tuntui kyllä taaskin siltä, että maksaisin auton osamaksuerää...

Pisin ajorupeama tuli kuitenkin tehtyä uudella Nissan Qashqailla. Ja haukkukoot autohifistit vaan, mutta kokonaisuutena se on pirun hyvä auto, etenkin siihen hintaan ja niillä varusteilla! Ajossa oli kallein varustelutaso, jota joku voisi erheellisesti parhaaksikin väittää, eli Tekna. Teknasta puutuu kuitenkin parilla tonnilla roipetta, jotka kuuluvat suomispesiaaliin nimeltä Businnss-360. Oikeastaan ainoa asia, joka on Teknassa kalliimpaa, on 19" rengastus. Enkä sano suoraan parempaa, koska usein asia ei parane tuolla kaavalla. Vakiokoothan ovat 16" ja 17" muissa malleissa.
No eräs hämmästyttävä piirre oli hyvä eli alhainen melutaso. Ennakkoon epäilin, että tuossa hintaluokassa ja 19" ei hyvää lupaa. Toisin kuitenkin kävi, ja pitää vielä käydä testaamassa kuinka hiljainen se sitten 17 tuumaisilla onkaan. Ne alla olleet jumbokoon nakit olivat klassisen valmistajan Dunlopin tekemiä:

Itseäni niissä ihmetytti ensin se, että ovatko nuo jo valmiiksi vanhat ja sileät. Mutta poikkisuuntaan kulkevat kuviot nyt vaan on joku tarkoituksella suunnitellut tuollaisiksi vähäisiksi ja pituudeltaan tyngiksi. Vanhan liiton automiehen silmissä oudot, mutta eipä ne ainakaan siis äänekkäät ole.

Millään märkäominaisuuksilla ei täällä ole päästy kokemaan ajeluita. Vappuna nyt sateli jotain räntää, joka muuttui tielle päästyään vedeksi, mutta siinä kaikki. Parit koetut ukkosetkin osui useimmilla sellaiseen aikaan, ettei silloin oltu liikenteessä. Niinpä kokemusperäiset tutkimukset on menneet pelkkään äänimaailman suuntaan. Mutta seurataan tilannetta, ja jatketaan kriittistä arviointia!

comments powered by Disqus