Kirjoittaja Pekka Hangasmaa
Uusimmat blogijulkaisut

Kesällä kannattaa kitkarenkaatkin vaihtaa kesärenkaisiin

Monet autoilijat ajattelevat kitkarenkaiden olevan myös hyvät kesärenkaat, mutta turvallisuusnäkökulmasta katsottuna näin ei suinkaan ole. Kitkarenkaat ovat hyvät talvirenkaat etenkin lumi- tai räntäkeleillä, mutta kesäolosuhteissa vaadittavaa märkäpitoa kitkoista löytyy huomattavasti vähemmän kuin virallisista kesärenkaista.

Eroa kitkarenkaiden ja kesärenkaiden välillä ei välttämättä huomaa normaalissa ja rauhallisessa ajossa, mutta ääritilanteet paljastavat kitkarenkaiden heikkouden kesärenkaisiin nähden. Kitkarenkaiden märkäpito ei ole niin hyvä kuin kesärenkailla. Kun Tekniikan Maailma testasi muutamia vuosia sitten kitkarenkaita kesärenkaiden joukossa, saivat kitkat huonoimman arvostelun liittyen turvallisuuteen, ja renkaita kommentoitiin myös, että jopa testin käyttämässä asteikossa neljästä kymmeneen huonoin numero oli liian alhainen kitkarenkaan turvallisuudelle. Vaikka kitka- ja kesärenkaiden rakenteessa ei olekaan merkittäviä eroja, olennaisin turvallisuuteen vaikuttava tekijä on märkäpito, joka on kitkoilla huonompi kuin kesärenkailla. Kitkarenkaiden materiaali on tehty talvisia olosuhteita varten ja tienpintaan osuvan kumin tehtävänä on pysähtyä lumella ja jäällä, mikä on taas vastakkainen ominaisuus märkäpidolle.

Toki kitkarenkaiden käyttö tuo joustavuutta renkaiden vaihtoon, jolloin esimerkiksi syksyllä voi kitkat vaihtaa jo ennen virallista määräaikaa alle. Keväällä lämpötilaerot saattavat olla hyvinkin suuria, jolloin kitkarenkaat toimivat hyvin. Kokonaisuudessaan kuitenkin ero kitka- ja kesärenkaiden välillä on huomattava kesällä ajettaessa. Asiaa voi itse kokeilla esimerkiksi kesärenkaiden vaihdon yhteydessä. Kun ajaa renkaiden vaihtoon, voi kokeilla turvallisella tiellä erilaisia teräviä väistöliikkeitä ensin kitkarenkailla ja renkaiden vaihdon jälkeen kesärenkailla, ja silloin eron huomaa selkeästi.

  • Kitkarenkaat kannattaa vaihtaa jo varhain syksyllä ja toisaalta keväällä vaihdon voi jättää myöhempään kuin nastarenkaiden kanssa
  • Kitkarenkaat ovat hyvät erityisesti lumella ja sohjolla, kun taas kesärenkaiden märkäpito on parempi
  • Kitkarengas on kesällä arvaamaton eritoten erilaisissa poikkeustilanteissa
comments powered by Disqus