Uusimmat blogijulkaisut

Kesää malliksi Naruskallakin.

Naruskan suunta on ollut poikkeuksellisen pitkän aikaa kirjoittamatta. Kevät täällä venyi pitkälle toukokuun aivan lopulle, koska kelit olivat kylmiä ja tuntui, että kesäntulo junnasi viikkotolkulla paikallaan. Myös tieolosuhteet Naruskalla olivat pitkään talven ja kevätkesän välillä. Rengasvalintaakin piti tarkkaan miettiä, ettei liian aikaisin siirry kesärattaisiin. Kesäpäiviä on ollut nyt kesäkuun puolivälin paikkeilla niin, että myöhäistä kesää ajetaan pikkuhiljaa kiinni.

Ukkakin vaihtoi kevätrospuuttokelien ajaksi Mummun Opeliin vanhat Nokian kesärenkaat, joissa kuitenkin oli kulutuspintaa vielä reilusti yli laillisen vaatimuksen. Nuo vanhat renkaat kestivät hyvin tämän soratiemme keväisen sorituksen selkeästi liian karkealla kivimurskeella. Yhtään rengasrikkoa ei meidän huushollissa tapahtunut, vaikka muilla ongelmia oli sitäkin enemmän.

ELY -keskus sai ainakin kahdesta isommasta rengasrikosta korvausvaatimuksen. Kylämme taksilla oli tosi huonon onnen päivä, kun samana päivänä koulukyydeissä autosta puhkesi kolme eri rengasta. Merkkiä en tiedä, eikä sillä liene väliäkään, koska kyseessä olivat uudessa autossa uudet alkuperäisrenkaat. Sattui vain isoja murskekiviä huonolla tuurilla niin, että rengasrikkoja tuli enemmän kuin omiksi tarpeiksi. Selvää on, että sellaisen tienkorjausmateriaalin aiheuttamista vaurioista vastaa tienpitäjä. Samoina päivinä koulutaksin rengasvauroiden kanssa menetti yksi rajamies työmatkallaan myös kaksi autonsa rengasta, jotka ELY -keskus hänelle on jo korvannutkin.

Mummun Opel sai viime viikolla Rovaniemen Vianorilla alleen uudet Hakka Greenit. Niitä on vasta "sisäänajettu" Rovaniemeltä tänne Naruskalle, eli kokemukset uutukaisista ovat vielä rajalliset. Vakailta ja äänettömiltä ne ensituntumalta tuntuivat, eli varmasti soivat pelit, kuten sanotaan.

Ukan talvella ostamassa Stratuksessa tuli mukana erinomaisessa kunnossa olevat Nokian kesärenkaat. Niillä Ukka ajoi siirtoajon automaalamolle Lietoon, missä autosta korjataan muutama paha kiveniskemä konepellistä ja helmoista. 1000 kilometriä parasta suomalaista kesäasfalttitietä Nokia NRHi Ecosporteilla Stratuksen alla olivat ilman muuta ajonautinto, jonka aikana tuli mieleen jopa joku Saksan moottoritie, missä pääsisi kokeilemaan sekä hyviä renkaita, että autoa. Ei vielä kuitenkaan.

 

 


Mummun ja Ukan henkilöautohin tulee nyt kesällä kilometrejä talvea vähemmän. Ainoa kesälomareissukin suuntautuu tuonne Vanhaan Sallaan Venäjälle, jolloin autona on tietenkin maasturikalusto tiettömiä teitä ajellessa. Juhannukselta ollaan puolitoista viikkoa siellä, jos kaikki ennakkosuunnitelmat pitävät.

Kesän kuluessa Naruskalta kertoillaan teiden kunnosta ja siinä sivussa vaikka marjasadon kypsymisestä ja kalansyönnistä, jotta näitä Naruskan sorateitä innostuisi kokeilemaan lomareissun yhteydessä automatkailijakin.

Rattoisaa kesää kaikille!