Kirjoittaja Mikko Hirvonen
Uusimmat blogijulkaisut

Kelivaihtelut ja ajotavat

Kuten muutamat muutkin testikuljettajat omissa blogiteksteissään ihmettelivät kelien vaihtelevuutta, on täällä Itä-Suomessakin menty viime päivät aika laidasta laitaan. Vielä n. viikko takaperin pakkasmittari näytti -24 C lukemia, kuluneen viikon keskivaiheilla mentiin jo reilusti plussalle ja kun tienpinnat sen seurauksena sulivat, ollaan nyt ns. pääkallokelin armoilla pakkasen taas kiristyttyä nopeasti. Tiet ja piha-alueet ovat juuri nyt todella liukkaat, eikä suolauksesta taida merkittävää hyötyä olla. Rengastestauksen osalta nämä kelivaihtelut ovat aika monipuolista aikaa. Tässä näkee ja kokee vähän niin kuin tahtomattaan yhtä ja toista. Ja sitä en ainakaan henkilökohtaisesti pidä missään nimessä huonona asiana - päinvastoin!

Ajellessa siellä sun täällä on tullut kyllä konkreettisesti huomattua, miten osa autoilijoista todella osaa ottaa huomioon huonontuneen kelin mukanaan tuomat olosuhdemuutokset ihan oikein jättämällä liikenteessä riittävät turvavälit ja muutenkin vähän ehkä rauhoittamalla omaa ajotapaa. Ennakoi risteysalueilla jarruttamalla aiemmin jne. Ja sitten on tietysti myös se toinen ääripää, joka ajaa kelistä ja olosuhteista riippumatta kuten ajaisivat kuivassa kesäkelissäkin. Roikkuvat puskurissa, ajavat vähän holtittomasti kaupunkiliikenteessä eivätkä ajattele ajamistaan ollenkaan seuraavaa mutkaa tai risteystä pidemmälle. Joskus tällaisia autoilijoita liikenteessä seuratessani melkein salaa toivon, että edes joskus he ajaisivat kolarin (vaikkei kolaria tietenkään kenellekään koskaan toivoisi). Mutta että edes jonkinlainen herätys tulisi siinä tilanteessa koettua, ettei näin voi jatkaa ajamistaan ja että olisiko sittenkin paikallaan hetki miettiä, onko oma ajaminen ihan sitä turvallisinta mahdollista olosuhteet huomioon ottaen.

Ja ettei menisi ihan "paasaamiseksi" tämäkin kirjoittelu, niin otetaanpa keventävä ja ajankohtainenkin uutinen tuolta rallimaailman puolelta. Taas on Ford ja Mikko Hirvonen ensi kaudella rallin MM-sarjassa tuttu yhdistelmä. Aika näyttää, onko se myös voittava yhdistelmä.

comments powered by Disqus