Uusimmat blogijulkaisut

Kelirikkomerkki - eikä suotta.

Kelirikkoa osoittava liikennemerkki pystytettiin Naruskantien alkupäähän viikonpäivät sitten. Tienpitäjä on asiassaan hyvin ajan tasalla, koska pääsiäisen alusviikon nyt ollessa puolivälissään, on merkin sanoma selvä ja oikein.

Talven tiukanpuoleinen ote alkaa kirpoamaan nopeaan tahtiin, kun alkuviikon päivinä oli kesäsadepäiviä parikin. Niiden jälkeen korkealle kiipeävä kevätaurinko on sulatellut tien pinnalla olevat jään ja lumen parina peräkkäisenä päivänä niin, että soratien pinta alkaa kastumaan.

Tienpitäjä käväisi tekiasemassa tien kuivumista edistävän lumipenkkojen kaatamisen eilissä päivänä. Toimenpide nopeuttaa niin asfalttitien kuin varsinkin soratien kuivumista.

Kymmenen päivän ennuste lupailee Lappiin vesisadetta ja aurinkoa vähän niin kuin vuoronperään, joten kevääntulo alkaa näillä näkymin kertarysäyksellä.

Pääsiäisenä on Lappiin tiedossa ihan varmasti lukuisia moottorikelkan omistajia, jotka halajavat vielä hangille menopeleillään. Nyt kannattaa ainakin sivuteille lähdettäessä huomioida se, että rapa lentää. Kelkkakalusto kannattaa suojata ravalta kunnolla ainakin suojapeitteellä, ellei omista kuljetukseen parhaiten soveltuvaa kuomukärryä.

Kelkkaa ja pääsiäisen eväitä kärrykuormissa kuljetettaessa kannattaa varata aikaa soratieosuuksille, koska tien pinta näillä keleillä alkaa ihan varmasti pehmenemään. Kaikille metsäautoteille ei välttämättä ole autoilla ja kuormilla asiaa, koska teitä aletaan näinä päivinä kelirikon vuoksi sulkemaan puomeilla. Kannattaa ennakkoon selvittää, mikä missäkin tilanne on.

Hanget ovat kantaneet moottorikelkkoja viime viikot erinomaisesti ainakin täällä Itä-Lapissa, mutta jatkossa saattavat kelkkakelit loppua varsinkin, kun yöpakkasia näyttäisi olevan luvassa hintsunlaisesti pääsiäisen pyhinä.

Lapin varsinkin sivutiet ovat edelleen siinä kunnossa, että kesärenkailla ei tänne kannata riskeeraamaan lähteä. Ja jos peräkärryissä on kesärattaita alla, niin niiden kanssa kannattaa niljakkaita sorateitä ajella hiljaa ja harkiten.

Turvallista matkaa ja kevyttä kaasujalkaa kaikille! Ja Rauhallista pääsiäistä.