Uusimmat blogijulkaisut

Kaisan kaljamat päivän etuajassa...

Vanhoilla sanonnoilla on ihmeellinen osuvuus tuolla toteutumispuolella. Liisan liukkaat ja Kaisan kaljamat ovat varmaankin kaikille tuttu tällainen. Naruskan talven pienoismalli käännähti taas kolmattakymmenen asteen pakkasparipäiväisen jälkeen vuorokaudessa vesikelille. Ja kunnolla kääntyikin. Plussalla ollaan käyty parhaimmillaan kolmatta astetta.

Kaljama tuli. Huomenna on vasta Kaisan nimmaripäivä, mutta kaljamaa riittää tältä aloituspäivältä huomisellekin. Ja onpahan liukasta oikein perinpohjin. Naruskan viidentoista kilometrin soratie on laidasta laitaan jäätiköllä nyt, kun lämpöaalto pyyhkäisi lumipolanteet pinnaltaan märäksi jäätiköksi. Tienhoidon puolustukseksi on kerrottava, että jo eilen illalla soratie sai simmakkipyyhkäisyn, eikä siinä vielä kaikki: Kaupantekijäisiksi höylääjä oli pahimpiin mutkapaikkoihin ja mäkitöyräisiin ripotellut vielä hiekoitussoraakin. Liukkaudentorjunta oli epätasaista, mutta tyhjää parempi kuitenkin.

Asfalttiosuus Kotalasta Sallan kirkonkylälle oli osittain ajouriltaan jo sulanut, mutta keskellä ajorataa oli polanteinen lasinkiiltävä jäätikkö, kuten oli myös pientareiden puolella. Sulana ei läheskään joka kilometrillä ollut kuin jompien kumpien renkaiden alla ollut tie. Siispä haastetta kuljettajalle ja välineille kerrakseen.

Ukka oli Mummulla kuljettajana, kun Mummun kolmen tunnin työpäivän aikana ehtii hoidella pakolliset kirkonkyläasiat. Zafira tuntui uutukaisilla Hakkaviitosilla olosuhteisiin nähden ihan vakaalta. Löytyypä näissä kerrotuissa olosuhteissa tiestä vängällä sellaisiakin kohtia, että pidon voi varmistaa vain alhaisella vauhdinpidolla. Mitäpä sitä tyhjää hölökyilemään valamiissa maailmassa, kun tärkeintä on päästä perille sinne, minne matka on.

Hyvien talvikelien toivoisi pikapuoliin uusiutuvan, koska sen verran lystiä oli pakkaskelillä autoileminen näihin tämänpäiväisiin oloihin verrattuna. Kaisankaljamia Ukka ei toivo minnekään päin Suomea. Hyvää nimipäivää kuitenkin huomisen nimipäiväsankareille, oma tytär mukaan luettuna.

Kaisankaljamille lähtee Mummu huomenna ittekseen. Ja varaa taas aikaa lisää ainakin sen vartin tälle 45 kilometriä pitkälle työmatkalle.

Ukka lopettaa tähän.