Uusimmat blogijulkaisut

Kaikkea ylimääräistä kannattaa tiellä väistää.

Ukka on kirjoittanut tästä aiheesta joskus aikaisemminkin, mutta kertausta voi edelleen pitää opintojen äiteenä. Luontokappaleita on tiellä silloin tällöin jos jonkinlaista, senhän kaikki tietävät. On pienempää ja isompaa.

Mitään ihan pientä eläintä ei liian rajulla väistöliikkeellä tietenkään kannata väistää, jos vaarana on menettää samalla ajoneuvon hallinta. Esimerkiksi orava ja sitä pienemmät eläimet kuuluvat kooltaan sellaisiin, joiden vuoksi voi yrittää välttää niihin osumista, mutta autoa ei kannata väistön seurauksena katolleen kääntää. Eikä tietenkään nokkakolaria meinatakaan ajaa.

Lähiajoilta on jäniksen ja auton törmäämisestä konkreettinen esimerkki, miten matka voi keskeytyä. Tässä tapauksessa jänis oli ilmestynyt ajoradalle täydellä vauhdilla kuin tyhjästä, eikä törmäyksen välttämiseksi ollut tehtävissä mitään. Raavas jänis osui auton keulaan aika kovassa auton nopeudessa. Keulaan tullut tälli rikkoi puskurin ja jäähdyttimen kennon niin, että jäähdytinnesteet karkasivat maantielle. Matkanteko loppui siihen. Viikonloppu kun vielä sattui olemaan, niin pikakorjaustakaan ei saatu järjestymään, joten mökkiviikko jäi käyttämättä. Pirssi odottaa osia edelleen jo kolmatta viikkoa tapahtuneesta. Voi siis puhua pienen eläimen aiheuttamasta isohkosta vahingosta.

Täällä pohjoisemmassa osassa Suomea isompien eläinten, eli porojen ja hirvien kanssa on paljon keskikokoisia ja aika isoja eläimiä, eli jäniksiä ja metsäkanalintuja. Autoon esimerkiksi tuulilasiin osuessaan vaikkapa teeri saattaa tulla ohjaamoon asti, kun oikein kunnolla osuu. Yhden kun näkee, niin muitakin voi jostain ilmansuunnasta höröstellä.

Viikonlopun työreissulla Mummeli hillitsi vauhtiaan useampaankin kertaan teeritokkien johdosta. Onneksi ne ovat mustia ja tummanruskeita päinvastoin kuin valkoiset riekot.

Täällä pohjoisessa on nyt hintelästi päivänpituutta. Kolmisen tuntia on puolivaloisaa aikaa keskipäivän kahden puolen, jolloin lintuset hoitelevat ruokailuunsa liittyviä asioita. Silloin ne pyrähtelevät epämääräisesti sinne tänne.

Poroista Ukka voi mainita sen verran, että ainakin täällä Sallan perukoilla porot ovat vaellelleet pitkällekin normaaleilta talvehtimispaikoiltaan. Naruskan poroja on kyyditelty kotikonnuilleen Onkamon kylästä asti, eli puolensadan kilometrin päästä. Jossain sillä suunnilla Ukankin härkäporo Täplä on nähty liikenteessä.

Tehkääpä väljät matkustusaikataulut Joulun liikenteeseen. Ja ottakaa lämmintä vaatetta autoon, jos haavereita sattuu pitkillä korpitaipaleilla, kun matka suuntautuu tänne pohjoiseen. Ja pakkastapa näyttää lupailevan koko Suomeen, eli talviolosuhdetta.