Uusimmat blogijulkaisut

Kaikenlaisia jalankulkijoita tien päällä.

Ainakin täällä syrjäisemmillä seuduilla, joihin Naruskan kyläkin Lapissa kuuluu, voi maantiellä jos ei nähdä jälkien jättäjää, niin ainakin jälkiä. Eikäpä se aivan tavatonta ole, että oheisten jälkienkin jättäjä käväisee tiellä esimerkiksi autolla liikkuvan näkökentässä.

Metsän kuningas karhu on ennen huhtikuun puoltaväliä normaalisti vielä talviunillaan, mutta poikkeuksellisen pitkä lauha jakso on ajanut ainakin muutaman karhun jo pesistään. Karhu saattaa nyt normaalia enemmän siirtyillä paikasta toiseen aurattuja väyliä ja esimerkiksi kelkkapolanteita pitkin, koska hanki ei karhua tällä hetkellä ainakaan ympärivuorokautisesti kanna. Karhu ei mielellään jätä kulkemisistaan muistoja muille kulkijoille. Kun lunta on täällä vielä 60-80 senttiä, niin upottavaan hankeen jää karhusta selkeä ja turhaa huomiota herättävät jäljet.

Karhu tosin on jo oppinut sen, että sitä ei keväällä enää metsästetä, mutta salassa kulkeminen jälkien jättämistä varomalla on mesikämmenelle ominainen taito. Tänä aamuna 13.4.2016 otettu oheisen kuvan ottopaikka on puolenkymmenen kilometrin päässä Ukan asentopaikasta Naruskantieltä, eli sorapintaiselta kylätieltämme.

Satavarmat karhunjäljet aamuyöllisen lumisateen jälkeen Naruskantiellä kuvattuna.

Jäljet kuvannut naapurin rouva oli mittaillut vaaksallaan karhun jäljen leveyttä leveimmältä kohdaltaan. Lähempänä kahtakymmentä kuin viittätoista senttiä oli arvion tulokseksi tullut, eli karhu on ei mikään eraus, vaan raavas ilmeisesti uroskarhu.

Täällä soratien aasukkaat kaipailevat tällä hetkellä kohta oikeaa karhua enempi tiekarhua, koska lauha ja sateinen epänormaali sääjakso on aloittanut kelirikon huomattavasti normaalia aikaisemmin Lapissa. Naruskankin tie on saanut alkupäähänsä Kotalankylään kelirikko- ja painorajoitusliikennemerkin.

Kelirikkomerkki 12:n tonnin painorajoitusmerkkeineen jo ennen huhtikuun puoltaväliä.

Yö- ja päivälämpötilojen erot ovat tällä hetkellä sen verran suuria, että aamusella yöpakkasen jälkeen tie on hyvässä ajokunnossa. Aurinko ja päivällä kohoava lämpötila vuorostaan laittavat iltapäiväksi ja illaksi tien sulaksi, jolloin se muuttuu tosi hankalaksi ajettavaksi. Tällä perällä en tiedä, enkä uskokaan kenenkään vielä suunnittelevan talvirenkaiden vaihtamista kesärenkaisiin.

Viimeisimmät viikon eteenpäin säitä ennustavat ennusteet näyttäisivät kelien muuttuvan talvisempaan suuntaan. Se kuulostaakin normaalilta huhtikuun puoliväliltä. Ei täällä kukaan siitä haaveile, että kevät lopullisesti alkaisi ennen huhtikuun loppupuolta, eli poikkeuksellisen lämpimän jälkeen ennustettua ja tulevaa kylmää jaksoa ei pidetä täällä takatalvena, vaan normaalina talvisena ilmiönä. Karhu liikenteessä ei ole sitä.