Uusimmat blogijulkaisut

Joulunalusajelut kauemmas ja lähemmäs...

Ukalla on siinä mielessä hyvä osa, että jouluun liittyvät autoilut alkavat olla ajettuina. Parituhatta kilometriä siinä syntyi Lexuksen mittariin, kun kuluvan viikon maanantaina pudottelin etelään Petäjävedelle tekopitäjään, eli Jyväskylän tasalle. Talvista olosuhdetta piisasi viitostietä pitkin Kajaaniin ja siitä vielä Kokkolantietä Kärsämäelle, mutta sittenpä sai ajellakin tuulilasinpyyhkijät vireessä nelostietä.

Kun on viikkotolokulla täällä Lapissa saanut nautiskella kunnon talvikeleistä, niin tuntui suorastaan oudolta räpeltää tuulilasin pesunestesäiliön kanssa joka pysähdyksellä. Se on riettaan kallistakin vielä nuo Lasolit ja vastaavat osteltavaksi. Sääliksi melkein alkoi teitä loskakeleissä ajelevia tulla, kun ruuhkattomassa liikenteessä ehti sinisiä ajatuksia mietiskelemään.

Keskiviikkona hurautin anoppi repsikanpaikalla takaisin Naruskalle. Oli pikkupakkaspäivä Keski-Suomesta asti, joten loska ei lentänyt, ja kelit paranivat ja muuttuivat talvisemmiksi tasaiseen tahtiin vajaan kahdentoista tunnin ajomatkalla Oulun ja Rovaniemen kautta kotiin Naruskalle.

Tänään käväisimme viimeisen jouluajelun Naruskalta Kemijärvelle ja takaisin. Juonsin puolimatkaan peräkärryn Rovaniemellä asuvalle pojallemme, joka tarvitsee muuttokuorman siirtelyyn kärryä ennen vuodenvaihdetta. Tämän päivän lappilaisittain lyhyt ajosessio, 250 kilometriä, tapahtuikin lumipölyolosuhteissa. Lappiin Jouluksi suuntaavat voivatkin varautua siihen, että lumi lentää täällä sekä taivaalta tai ainakin tien pinnasta. Kevyttä lunta on täällä itäisessä Lapissa puolen metrin paksuudelta. Ja lisää tulee.

Liikkuva Poliisi julisti liikenteeseen Joulurauhan Rovaniemeltä viimeisen kerran. Kaippa sen tulevaisuudessa joku poliisi jollain nimikkeellä julistaa, vaikka LP pakkaakin kamppeensa kasaan vuodenvaihteeseen mennessä.

Joulupukin Ukka tapasi tälle joulua ensimmäistä kertaa Kemijärven kaupungin hankien keskellä. Hyvät oli suklaamakiaiset hänelle lyöty matkaan Korvatunturilta, joten saatiin jouluostosreissun päätteeksi suut makiaksi.

Maltti on valttia joulun liikenteessä. Minuuttisuunnitelmia ei matkoille kannata tehdä, vaan varata aikaa tarpeen mukaan vaikka tuplat normaalista, jos kelit sitä edellyttävät. Määränpäässä kun on turvallisesti ja ehjänä, niin Joulun juhlintaan ehtii kyllä!

Joulupukki harjoittelee jakohommia ennen isompia ryysiksiä. Suut makiaksi anopillekin...