Uusimmat blogijulkaisut

Joulun menoliikenteessä hyvää ja huonoa...

Ukka näki eilen jouluaaton aattona pitkän pätkän Suomea Keski-Suomesta tänne Lappiin. Matkaa kertyi reippaat 700 kilometriä. Taas kerran Suomi osoitti olevansa pitkä maa, jonka keliolosuhteet yhden ajopäivän aikana muuttuvat aivan päinvastaisiksi. Niin eilenkin.

Nelostietä Jyväskylästä lähtiessä tie oli kuiva ja aamukymmenen paikkeilla mitään ruuhkaa pohjoisen suuntaan ei ollut. Enemmänkin näytti siltä, että vastaantulijoita olisi ollut enemmän, mutta sitä on tietenkin vaikea todeta ajaessa. Ukka joutui taas ajelemaan muuta liikennettä hitaammin, koska Broncon perässä oli vedossa kevyt kuomukärry, joka vielä oli painavahkossa lastissa. Ensimmäisen sadan kilometrin matkalla sai körötellä täysin turvallisesti takaveto päällä.

Nelostien ohituskaistat osoittivat toimivuutensa, koska suurin osa Ukan yhdistelmän ohittamisista tapahtui niillä paikoilla, missä ohituskaista rakennettuna on. Hyvä systeemi varsinkin, kun viimeiset ohitukset maltettaisiin jättää tekemättä aivan kaistojen yhdistävää nielua ennen. Siellä oli muutama tilanne, joissa Ukka joutui hiljentämään ohitettavana ajoneuvona vauhtiaan, että paikka jonossa ohituksen jälkeen kaikille turvallisesti löytyi.

Pohjoisempana Viitasaaren jälkeen tie muuttui lyhyellä matkalla jäiseksi. Nelivedon kytketytti tietenkin päälle heti, kun havainto tien liukkaudesta oli tehtynä. Jäistä tieosuutta aina Oulun tasalle saakka oli välillä suolattu ja muutenkin se oli paikoin sula. Se tiesi reipasta lasinpesunesteen menekkiä aina, kun Ukka tuli ohitetuksi. Pariinkin kertaan jouduin P-paikoilla täydennystä säiliöön tekemään. Kun lasinpesunestettä on matkassa riittävästi, niin aineen loppumisen vuoksi ei tarvitse odottaa huoltoasemaa, vaan huolto pelaa missä vain, kun tarvetta ilmenee. Tämä joskus pyrkii joiltain autoilijoilta unohtumaan. Toki joskus Ukaltakin...

Oulusta Kuusamoon päin oli tosi liukasta. Pudasjärven tasalla alkoi aivan yllättäen kova lumituisku, joka hetkessä muutti ajoreitin lumipölyiseksi. Sattuipa vielä niinkin, että Pudasjärveltä Kuusamoon toistasataa kilometriä Ukan edessä ajoi tukkirekka lastissa. Rekan ja Ukan ajaman yhdistelmän välissä oli kolmen henkilöauton letka, joka kiltisti ajoi lumipölyssä rekan käyttämää nopeutta, joka mäkipaikoissa laski noin kuuteenkymppiin.

Tietenkin takaa piti puolenkymmentä kertaa tulla "juppi", jolle tämä matkavauhti ei riittänyt. Kiire oli jonnekin, eivätkä ohitukset tapahtuneet niinkään taidolla ja varmistamalla turvallisuus, vaan uhkarohkeilla lumipölyssä tapahtuneilla ohituksilla kiirehtiä johonkin. Sille ei Ukalta ymmärrystä riitä, koska suuri enemmistö tyytyi turvallisimpaan ajotapaan, eli pölyjonossa riittävin etäisyyksin pysymiseen. Meitä on joka junaan, ja asemillekin jää, sanotaan.

Jonomuodostelma purkaantui Kuusamoon ja viimeisetkin Ukan matkaseuralaiset suuntasivat Rukan jouluun. Loppumatkan sain ajella ilman samaan suuntaan matkaajia. Lunta tuli vaakatasossa ja reippaanlaisesti. Tuuli tarttui puuskissa kuomukärryyn niin, ettei ollut mitään järkeä yrittääkään nostaa nopeutta lähellekään sallittua kahdeksaakymppiä. Kiirettä Ukalla ei valmiissa maailmassa ollut, eikä ole.

Sallan jälkeen Naruskaa kohti ajaessa oli tien laidassa muistutuksena kaksi romuttunutta autoa. Aatsinginjoen sillan pielessä toinen oli keula kohti Venäjän rajaa ja toinen keula kohti Sallan kirkonkylää. Tiedotusvälineiden kautta Ukalla oli jo tiedossa, että aatonaattoa edeltävänä iltana autot olivat ajaneet pahan nokkakolarin. Suomalaisen auton kuljettaja oli saanut onnettomuudessa surmansa ja venäläisen auton ainakin kuljettaja oli loukkaantunut alaraajoihin. Tapahtumapaikalla hiljaa ohi ajaessa saattoi autonromuistakin päätellä, ettei sellaisista romuläjistä voi vammoitta tai surmaansa saamatta selvitäkään. Surullista katsottavaa ja taas kerran ajattelemisen aihetta antavaa näkymää, johon kenenkään ei tahtoisi koskaan joutuvan.

Ukalla ajomatka kesti rapiat 12 tuntia. Kiireetön matka palkittiin kotisaunan lämpöisillä löylyillä ja paikalle jo edeltävinä päivinä tulleiden perheenjäsenten iloisilla vastaanottajaisilla.

Ukka pesueineen täältä Naruskalta toivottaa kaikille lukijoille Hyvää Joulua ja Turvallista Uutta Vuotta!

Erityiskiitos Nokian Hakkapeliitta-testikuljettajille lähettämästä isosta pahvilootasta, joka oli täynnä hyödyllistä turvavälineistöä, joka hetimiten kiikutettiin oikealle paikalleen Mummun ja Ukan autoihin!