Uusimmat blogijulkaisut

Joko puhelimessasi on Suomi 112 ?

Älypuhelimeksi nimitetty tietokoneen sisältävä puhelin on hyötylaite parhaasta päästä silloin, kun sitä hyötykäytetään. Tyttäreni vaatimuksesta asensin omaan kännykkääni muutama kuukausi sitten ilmaisen hyötysovelluksen, eli hätänumeroon soittamisen mahdollistavan 112 Suomi -nimisen sovelluksen.

Ensimmäisen kerran jouduin käyttämään laitetta hätäpuheluun, kun vaimollani alkoi autollaan kotiin tultuaan raju huimauskohtaus viime viikon loppupuolella. Pään pienikin liikauttaminen ja jopa silmien kääntely eri suuntiin aiheutti välittömän oksennusreaktion, eikä rouva pysynyt pystyssä, eikä makuuasennossakaan olohuoneen sohvalla muuta kuin voivottelemaan, että nyt on joku pahasti vialla.

Päätimme muutaman minuutin jälkeen, että tilaamme paikalle sairasauton. Niin teinkin puhelimeeni asennetulla edellä kerrotulla sovelluksella. Hätäkeskuksesta vastasi rauhallinen miesääni muutamassa sekunnissa. Ehdin esittelmään itseni nimelläni ja sanomalla nimen perään, että Sallan Naruskalta päivää. Kaveri toisessa päässä sanoi heti, että näytät soittavan osoitteesta Naruskantie 147. Oikein.

Kerroin vaimoni oireet ja sairasauto lähti Sallasta pikavauhdilla kohti Naruskaa. Hiukan reilun puolen tunnin kuluttua emäntää vietiin jo sairasautolla piipaat päällä kohti Rovaniemeä ja Lapin keskussairaalan ensiapupoliklinikkaa.

Soittopainallusta vaille valmiina...

Ainoa asia, jota ensin ihmettelin soittamisen jälkeen oli se, että tarkistin soittoaikaa puhelimen puhelulokista ambulanssia odotellessamme, mutta sielläpä ei ollut mitään merkkiä soitetusta puhelusta. Sovelluksen kautta soitetun puhelun tekniikasta Ukka ei ymmärrä höhkäsenpöläystä, mutta jälkeä ei jäänyt, mutta välikö hällä. Pääasia, että avunpyyntö meni perille.

Poikani on Rovaniemellä tänä kesänä käyttänyt samaa sovellusta kerran. Metsäautotien laidassa oli salamaniskun sytyttämä muutaman aarin metsäpalo, jonka sijainti tuli palokunnalle kerralla selväksi, kun hätäkeskus näki soittajan sijainnin muutaman metrin tarkkudella. Samaa tarkkuutta käytti Häke Ukankin puhelun näytölleen saatuaan.

Tämä on hyötysovellus, jos mikä. Ajatelkaapas vaikka ajavanne syksyisenä yönä jossain teille oudolla seudulla, missä satutte ensimmäisenä onnettomuuspaikalle. Useinkaan autoilija ei pitkillä matkoillaan voi tietää, minkä pitäjän alueella ja montako kilometriä mistäkin paikasta sillä hetkellä sijaitsee. Tällä hätäsovelluksella soittamalla sijaintitiedot välittyvät muutaman metrin tarkkuudella ja apu saadaan oikeaan paikkaan.

Suosittelen kaikille, joilla on asennuksen mahdollistava puhelin...

Ai niin, kauniiksi lopuksi kerron, että vaimoni palasi kahdeksan tunnin reissulta Rovaniemeltä kotiin vielä samana iltana. Kohtaus oli todettu asentohuimauskohtaukseksi, joka tällä kertaa ohittui muutamassa tunnissa. Asiaa ehkä tutkitaan vielä, mutta huimaukset ovat pysytelleet toistaiseksi poissa. Hyvä niin.