Uusimmat blogijulkaisut

Jokhan vihdoin muutti talveksi Lapin keliolot...

Humpaaminen nuissa maantieolosuhteissa alakaa jo suivauttamaan vähän kaikkia täkäläisiä immeisiä. Eikäpä ihme, kun marraskuunkin piteli pääasiassa sellaisia kelejä Lapissa, että rapa roiskui ja vanteita sai huuhtoa päntiönnään, kuten täällä ruukataan asiaa ilmaista.

Nyt on ollut kevyttä pakkasta muutaman päivän ja tätä kirjoittaessa on lämpötila hivuttautumassa aamun miinus viidestä nyt ehtoopuolella jo lähemmäksi kahtakymmentä miinusastetta.

Kuiva pakkaskeli sopii Ukan Lexuksen R3 kitkarenkaille kuin nenu päähän. Kotosoratiekin käytiin eilen ehtoolla aivan kuin tilauksesta vetaisemassa simmacilla ja perään siipiauralla niin, että juurikaan tien kunto ei tämänpäiväisestä parane, kun kunnolla kylmenee. Äänettömillä ja vakaasti toimivilla renkailla on ilo ajella.

Kaamosaika Naruskan tasalla on parissa viikossa kääntyilemässä taas pitenevän päivän puolelle, kun 22.12.2018 on talvipäivänseisaus, eli päivä lyhimmillään. Pakkaskelillä täällä tänään saa nauttia parhaasta sinisävyisestä maisemasta nyt, kun taivas pitkään aikaan on pilvettömän kirkas.

Iltapäivän 12.12.2018 asfalttipäällysteinen Salla-Savukoski maantie.
Naruskan soratie ei tässä kunnossaan häpeä paremman hoitoluokan asfalttitietä. Lunta Naruskalla 15 senttiä ja pohjoisempana hiukan enemmän.

En ole Lexuksestani nollannut polttoaineen kulutuslukemia kohta kolmeentuhanteen kilometriin. Hakkapeliitta R3 kitkat ovat olleet koko ajan tietenkin alla noissa alla olevissa luvuissa näkyvät kilometrit. Lukema 8 litraa/100 km sisältää normaalia maantieajoa ja taitaa siinä olla parikin Rovaniemellä kaupunkiajoa sisältävää reissua. Edelleenkään en pidä kulutusta korkeana, kun auto on omapainoltaan kolmatta tonnia ja polttomoottori on 3,3 litrainen kuutonen. Hybridi säästää omansa myös, mutta sen vaikutusta en kokonaiskulutukseen ihan tarkasti pysty analysoimaan. Tyhjäkäynnillä polttomoottori ei kuitenkaan juurikaan autolla pysähdyksissä ollessa käy, vaan perustoiminnot pelaavat silloin akuilla.

Hakkapeliitta R3 SUV kitkarenkaiden keskikulutuslukemat 12.12.2018.

Huomenna aamuvarhaisella starttaan perinteiselle joulunalusajelulle, kun anoppi on lupautunut Lappiin joulunviettoon kanssamme. Keväällä 90 vuotta täyttävä Kerttumummu haetaan Ukankin tekopitäjästä Petäjävedeltä ja palautetaan joulun jälkeen tietenkin myös sinne. Ukka aikoo viettää pitkien ajopäivien välissä päivän entisessä "kotikaupungissa" Jyväskylässä katsastelemassa, mitä sen perän joulun odotukseen sisältyy. Ryysistä kaupoissa tietenkin, mutta haitannekko tuo mitään...

Pidelläänpä peukkuja pystyssä, että koko Suomeen tulisi kunnollinen talvikeli jouluksi!