Kirjoittaja Jukka Leikas
Uusimmat blogijulkaisut

Jatko-osa blogiini: Täyttä vauhtia Saabilla hirven mahan alitse!

Katso ensin  http://hakkapedia.fi/blog/fi/?p=2572Koska Mythbusters oli käsitellyt asiaa ohjelmassaan, jonka juuri kyseinen ohjelmanumero ei näy mtvkatsomo.fi valikoimissa en voinut itse katsoa sitä.Epäluuloisuutta ilmentävistä kommenteista johtuen aloin etsiä ”professori Erkkiä”. Ja kuinka ollakaan hän omalla nimellään Erkki Niemi  vastasi suoraan blogiini ja vahvisti tilannekuvauksen todeksi. Tapahtumapaikka heitti muistissani jonkin verran, aika puoli vuorokautta ja muutama kolarin yksityiskohta oli tietysti tarkempi autolla itse ajaneen kertomana.Itse uskomaton tapahtuma – joka osoittaa myös Mythbusters ohjelman menneen metsään johtopäätöksissään – on täyttä totta.Keräsin hieman faktaa, miksi Erkki voi olla vielä hengissä ja hyvässä kunnossa. Wikipedia: ”Suomen nisäkkäistä hirvi on suurin. Skandinaavinen hirvisonni voi saavuttaa joskus jopa 700 kg painon, joka vastaa suunnilleen 320 kilon teuraspainoa. Naaras painaa yleensä enintään 350 kg. Ruumiinpituus voi olla kolme metriä ja korkeus 2,1 metriä.”Suomen Riistantutkijalaitoksen monikymmenvuotinen ykkös- hirvitutkija Tri Tuire N. , jonka tunnen jo vuosien takaa vastasi, ”

Tuo korkeus 210 cm on ehdottomasti lähellä korkeusmaksimia, mutta koskaan ei ole mitattu mahanaluksen korkeutta. Rinnanympäryksiä on mitattu ja ne ovat usein olleet varsin lähellä korkeusmittaa. Eli matalimmillaan mahanalus on rintapäästä ja lähempänä lantiota vapaa korkeus on selvästi suurempi.
Eli ei kyllä ihan taida Saab mahtua mahan alta muuten kuin liukumalla”

Faktaa Saabista: Saab 96 on Saabin tunnusomaisimpia automalleja. Niitä myytiin yli 547 000 kpl Leveys: 1590 mm Korkeus: 1470 mm Omamassa: 930 kg
Mitä törmäyksessä kai tapahtui: hirven maha osui tuulilasin yläosaan, jonka kiilamainen muoto suuntasi voiman nostamaan hirveä hieman ylöspäin ja se riitti nostamaan massan korkeimmankohdan yli. Mahan nostaminen varmaan veti jalkoja alta kasaan keskelle päin, jolloin ne osuivat oven kahvojen alueelle ja luut menivät iskusta poikki. Hirven massa alkoi laskeutua maan vetovoiman ansiosta , mutta auton perä liuitti sitä alaspäin samalla kun auto pakeni alta.Tämä on paras arvaukseni tapahtuman etenemisestä. Vaan ei ole ketään, joka voisi ”näyttää sen suurnopeuskameran kuvana”. Näin vain kävi.Joskus ihmeitäkin voi tapahtua! Tällä kertaa kävi. Oli hyvin miellyttävää jatkaa yhteistyötä ja opiskelua Erkki Niemen johdolla.

 

 

comments powered by Disqus