Kirjoittaja Juhani Halmeenmäki
Uusimmat blogijulkaisut

Jarruassistentti pelasti rusakon hengen ja auton keulan

Jarruassistentti eli hätäjarrutehostin on fiksu turvavaruste. Se auttaa autoa pysähtymään nopeammin silloin, kun tulee tarve tehdä hätäjarrutus. Se haistelee kuljettajan jarrupolkimen käyttöä, ja jos jarrua survaistaan nopeasti, kytkee se päälle täyden jarrutustehon. Eli se osaa jarruttaa kuljettajaa fiksummin.

Tässä tapauksessa lähti rusakko ylittämään maantietä juuri autoni keulan edessä, ajaessani 80 km/h nopeutta. Tein luonnollisesti voimakkaan jarrutuksen välttääkseni osumasta rusakkoon, jolloin jarruassistentti kytki päälle täyden jarrutustehon. Järjestelmä myös toimi, sillä auto pysähtyi kuvaannollisesti sanoen kuin seinään. Ja niin voimakkaasti, että kuivalla kesäkelilläkin kytkeytyi seuraavaksi päälle ABS-jarrut. Jarrutus oli siis kesäisen hyvälläkin pidollakin niin tehokas, että tarvittiin ABS'sää avuksi estämään pyörien lukkiutuminen.

Me molemmat selvisimme vain pienellä säikähdyksellä siitä, mikä olisi ilman näitä nykyaikaisia turvajärjestelmiä ollut rusakolle hengenvaarallista, ja aiheuttanut minulle autoni keulaan korjaustarvetta. Etäisyyttä auton ja rusakon väliin kun ei montaa senttiä jäänyt, joten kyse ei ollut enää edes sekunneista.

comments powered by Disqus