Kirjoittaja Tanja Hartikainen
Uusimmat blogijulkaisut

Iso-Veljen ensihetket! (Hakkapeliitta 8)

Eilen Keskiviikkona kesken siivouksen soi puhelin, Se oli Vianorilta josta kerrottiin että renkaat olivat tänä aamuna saapuneet. Sovittiin vaihtoaika heti samalle päivälle koska kummallakaan ei ollut kiireitä. Ulos katsellessani mietin ettei voi parempaa päivää sattua uusien renkaiden kokeiluun, Lunta pyrytti ihan kunnolla!!

Jännityksen saattelemana ajelin Kuopioon Vianorille, Keli tieliikenteessä oli todella huono! Valtatiellä ajeltiin n.10 km alle rajoitusten, ja ohituskaistat olivat lumesta ummessa joten jono kertyi pitkäksi koska kukaan ei uskaltanut ohitella.  Moottoritiellä ohituskaistalle siirtyessä luistoneston varoitusvalo ilmoitti liukkautta, Vauhtia ei todellakaan voinut pitää paljoa. Vianorille saapuessani ilmoitin tulevani vaihtamaan Kasit alle, ja samantien mies tuli vastaan tervehtien, annoin hänelle avaimet ja sen että kerkesin itse käymään omilla asioillani naistenhuoneessa niin Mersu oli jo sillä aikaa otettu sisälle. Nopeaa toimintaa :) Kävelin halliin Autoni luo, johon sitten nuo Kasit kohta jo tulivatkin, mielenkiinnolla tutkimaan että miten rengas on muuttunut pikkuveljen suhteen. Heti huomasin kuvion vähän muuttuneen, nastojen määrä oli kasvanut (kokoon 205/55 R16 voidaan asentaa 190 nastaa) ja kumi oli kynnellä kokeiltaessa pehmeämpi.

Renkaan vaihdossa ei todellakaan mennyt pitkään, kun kaksi miestä hääräsi koko ajan renkaiden ympärillä. Toinen otti autosta toisen puolen renkaat ja toinen toisen puolen. Mukavia heppuja oli mitä siinä kerettiin jutella, paljon tuli hyviä vinkkejäkin. Muutama asiakaskin kävi siinä uutuusrengasta ihmettelemässä. Siinä sitten saatiin Isoveljet lopulta auton alle ja pikkuveljet takakonttiin ja ensimmäinen jännittävin matka voi alkaa!

 

 

 

 

 

Moottoritielle saapuessani olin jo huomannut pieniä eroja Seiskoihin verrattuna: Kasi pitää pientä ulinaa, eli rengasmeteli on vähän isompaa kuin pikkuveljellä. Tuntuma tiehen oli upea, pehmeyden tunsi heti ja ohjauksen jämäkkyyskin muuttui. Moottoritiellä ohituskaistalle siirtyessä luistonesto ei tällä kertaa ilmoittanut liukkaudesta, mutta siitä huolimatta tie oli liukas, oli ajettava kieli keskellä suuta. Matka jatkui Joensuuntielle ja keli vain paheni.

 

 

 

 

Näkymä oli Joensuuntiellä tällainen, edellä ajavaa autoa ei todellakaan vastaantulevien autojen pöllyssä huomannut jos ei sumuvaloja olisi ollut päällä, puhumattakaan siitä että montako autoa on vielä jonossa edessä päin. Raskaiden autojen mennessä ohi lumipölly oli aivan tajuton, kolmekin sekuntia sokeana liikenteessä tuntuu ikuisuudelta. Tällaisella kelillä ei pidä hoppuilla. Valtatie 5 (väli Kuopio-Leppävirta) olikin ollut tukossa iltapäivällä useiden kolarien takia, kaikkiaan autoja oli ollut mukana 19 kpl. Liian lähellä ajetaan huonolla kelillä niin näin siinä käy.. Onneksi pahemmilta loukkaantumisilta vältyttiin. Sumuvaloja vaan päälle kun ajellaan pöllyssä!! (tarkoitan lumipöllyssä... :D)

Mutta palataas näihin "Iso veljiin" takaisin. Kotimatka taittui osittain täysin lumisella tiellä, jossa huomasi sen hiljaisuuden ja paremman pidon pikkuveljeen verrattuna. Kotona sitten olikin hyvä testi heti kokeiltavana, Tämä Puukkomäen jyrkkä ylämäki, josta otin joskus videon. Nyt oli satanut uutta lunta tielle, joten voi odottaa että ilman vauhtia ei ylös asti nousta. Seiskoilla olisin hakenut alhaalta vauhtia, koska kuluneina renkaina ne olisi jättänyt keskelle mäkeä. Nyt Kasit auton alla ja keskeltä mäkeä risteyksestä nousemaan mäenpäälle, luistonesto vilkkui mutta mäen päälle noustiin!

Tässä vielä kuva jossa Kasit ja Seiskat ovat vierekkäin. Seiskoilla siis ajettu yli 29 tkm. Muutamia nastojakin puuttui yhdestä renkaasta.

Mersuhan on pahin syömään renkaita, ainakin takarenkaita. Tien kaltevuudesta  ja vetävimmästä pyörästä johtuen pahiten kulunein rengas on oikea takarengas. Mutta kaiken kaikkiaan Renkaiden ensituntuma on hyvä, ja tätä Rengas uutuutta on jo käyty ihmettelemässä Mersun alla. Nyt vaan kovaa testiajoa ja kamerat mukaan!

comments powered by Disqus