Kirjoittaja Pekka Hangasmaa
Uusimmat blogijulkaisut

Ilmanpaineet hyvä tarkistaa jopa kerran kuukaudessa

Autoilijat monesti pitävät renkaiden ilmanpaineiden tarkistamista vaivalloisena, vaikka renkaiden ilmanpaineet olisi hyvä muistaa tarkistaa noin kerran kuukaudessa. Ilmanpaineet vaikuttavat autoilun taloudellisuuteen – liian pienet ilmanpaineet kasvattavat renkaiden vierintävastusta ja näin polttoainetta kuluu enemmän.

Kesällä monet pakkaavat auton täyteen kesäreissuja varten. Ilmanpaineet olisi hyvä tarkistaa kuitenkin jo ennen reissuun lähtöä, eikä vasta kun matkaa on tehty jo 300 kilometriä, sillä renkaan tulisi olla suhteellisen kylmä ilmanpaineita tarkistettaessa. Jokainen kymmenen asteen lisäys renkaan lämpötilaan lisää ilmanpainetta 0.1 baria. Kaava on talvella käänteinen. Jos auto on 20 asteisessa autotallissa ja ulkona on 20 astetta pakkasta, paineen ero on jo noin 0.5 baria.

Oikeat ilmanpaineet lisäävät huomattavasti renkaiden käyttöikää. Autovalmistajat antavat erilaisia ohjeistuksia ilmanpainearvoille, jotka perustuvat lähinnä ajo-ominaisuuden ja mukavuuden yhdistelmään. Sikäli ilmanpaineiden kanssa tulisi olla huolellinen, että esimerkiksi jos ilmanpaine on 20 prosenttia liian pieni, niin se laskee jo noin puolella renkaan käyttöikää. Vaikutus on siis huomattava, ja siksi oikeat ilmanpaineet renkaissa ovat tärkeät. Yleisesti ottaen kesä- ja talvirenkaan paineiden sääntönä on myös, että talvirenkaan paineen tulisi olla noin 0,2-0,3 baria enemmän kuin kesärenkaan. Talven ajo-olosuhteet kaipaavat jämäkämpää ajoa.

Oikeisiin ilmanpaineisiin liittyy myös turvallisuusnäkökohtia, sillä liian pieni paine on yksi suurin syy renkaan vaurioihin. Jos ilmanpaine on liian pieni, rengas lämpenee helpommin koska rasitus generoi lämpöä, ja rengas hajoaa helpommin. Liian vähillä paineilla myös jarrutusmatka pitenee ja renkaan ajokäyttäytyminen muuttuu arvaamattomammaksi. Liian pienet paineet saavat myös renkaat kulumaan epätasaisesti ja laikukkaasti.

Liian suuret ilmanpaineet renkaissa sen sijaan eivät ole niin suuri riski, vaan lähinnä se vaikuttaa ajomukavuuteen. Yleisesti ottaen voidaan kuitenkin sanoa, ettei rengasta saa rikki liian suurilla ilmanpaineilla.

  • Ilmanpaineet tulisi tarkistaa kerran kuukaudessa
  • Liian pieni ilmanpaine lisää renkaan vierintävastusta ja näin polttoaineen kokonaiskulutusta
  • Liian pieni paine vaikuttaa myös renkaan käyttöikään ja turvallisuuteen
comments powered by Disqus