Uusimmat blogijulkaisut

Hyvät ajovalot turvallisuustekijä.

Ukalla ei ole kokemuksia aivan viimeisimpien automallien valoista. Onko ne nyt ne xenon-valot. Sattuu tuo autokalusto olemaan tuoreimmillaankin vuosimallia 2005,  jolloin kaikissa autoissa ei nuita edellä mainittuja valoja ollut. Voisi olettaa uusimpia valoja kokeilemattakin, että kehitys valorintamalla menee parempaan päin. Ainakin toivottavasti.

Tämän huushollin autokalustoon on asennettu poikkeuksetta lisäkaukovalot. Niillä on todettu olevan iso merkitys täällä poronhoitoalueella, missä päivittäin ollaan tekemisissä jos ei muiden eläinten, niin ainakin porojen kanssa. Hyvät valot auttavat havaitsemaan edessä päin olevia huomiota vaativia asioita, joista yksi ovat eläimet. Puhumattakaan ihmisistä, esimerkiksi jalankulkijoista, lapsista jne.

Heijastimilla olivat entiaikaan varustetut vain ihmiset. Poromiehet ovat kiitettävästi alkaneet ripustamaan karjalleen kaulapantoja, jotka ovat heijastavaa laatua. Heijastimien käyttöaste alkaa olla korkeammalla tasolla kuin ihmisillä konsanaan.

Vielä on menossa pimeä vuodenaika. Täällä Lapissa, ja nyt ilmeisesti muuallakin Suomessa, valaistusolosuhteita parantaa lumi. Mummeli nappasi tänään illansuussa mielestäni ansiokkaan kuvan tehokkaista autonvaloista. Subaru Foresteriin asennetut lisäkaukovalot suunnilleen tuplasivat auton omien valojen valotehon pitkillä valoilla ajettaessa. Mummeli on valaistukseen tosi tyytyväinen. Tässä kuva vakuudeksi.

Pimeäkuvaa ei ole esittää porosta, mutta jokainen voi päätellä tuosta alla olevasta kuvasta, että poron kaulassa näkyvä panta kiiltelisi ilmeisen komiasti tuossa yllä olevassa kuvassa.

Tammikuiset talvikelit jatkuvat täällä Lapissa. Alkukuu oli lauhaa, keskimäärin kymmenen asteen lukemia. Nyt kirrasi rapiaan pariinkymppiin, mutta se ei haittaa, koska keli muuttuu vain nahkeammaksi, jolloin renkaiden pito paranee.

Talven selkä naksahtaa poikki tulevana lauantaina. Heikinpäivänä karhu kääntää kylkeään, jolloin tiedetään talven olevan puolessa. Ollaanpas tarkkoina jälkimmäinenkin puolisko!