Uusimmat blogijulkaisut

Hyvää tienpitoa Naruskalla.

Talvi on ihan huulilla. Siitä sen tietää, kun pohjoinen puhuu. Tuuli käännähti viikonlopulla pohjan puolelle sellaisella voimalla, että viime sunnuntain sai aamukuudesta alkaen viettää kolmentoista tunnin ajan sähköttä Naruskalla. Eikä vain Naruskalla, vaan koko keskisessä ja itäisessä Lapissa ja Koillismaalla Kuusamon ympäristössä. Tuuli kaateli puutavaraa paitsi sähkölinjoille, myös teiden varsille ja ajoradallekin.

Ukka käväisi pyhäaamuna joutessaan tankkaamassa Venäjän puolella. Myrskytuuli oli järjestänyt Naruskantien ja Savukoskentien risteykseen tilapäisen näkemäesteen, kun puolenkymmentä tien laidassa kasvanutta petäjää oli yön aikana joutunut antautumaan myrskylle. Linja-autopysäkille risteysalueella oli ylettynyt yhden männyn latvus niin, että piti normaalia tarkemmin höröstellä kolmion takaa päätielle tullessa, kun Savukosken suunta oli jäänyt katveeseen.

Tienpito oli jo tänään maanantaina vuorokautta myrskyn jälkeen käynyt hoitelemassa latvuksen pois tiealueelta, joten ongelma oli väliaikainen. Homma siis toimii.

Tienpito näillä suunnilla on hoidellut myös talvenaluksen tienkunnostuksen. Naruskantie nimittäin lanattiin viime viikon loppupuolella ilmeisen oikea-aikaisesti talven tuloa ajatellen. Epätasaisuudet kun nyt lanattiin tieosuudelta pois, niin mitä ilmeisimmin talveksi on jäämässä hyvä tasainen tienpinta, kun loppuviikolle on luvassa talven otteen tiukkeneminen lumisateen ja pakkasen muodossa. Täytyy toivoa, että niin tapahtuisi, koska lanauksen jäljiltä soratiemme on parempaa kuin moni asfalttipintainen tie.

Tänään poromiehet olivat erotuspuuhissa Pulkkaviidan erotuspaikalla. Poromiesten kulkuväline maastossa on nykyään mönkijä. Ne ovat tieliikenteeseen rekisteröityjä, joten niillä ajellaan myös maanteillä maastoajon lisäksi. Ukka laittaisi näillä menopeleillä ajaville kypärät päähän, mutta ilmeisesti poronhoitotyössä saa mönkijällä ajella pelkkä karvalakki korvilla, kuten poronhoitotyössä myös moottorikelkoilla ajettaessa asian laita on.

Se, mitä mönkijöihin niiden perässä ajaessa Ukka kaipasi, olisi taustapeilit. Näytti nimittäin siltä, että poromiehet eivät tienneet takaa tulevasta liikenteestä mitään, kun katseet kaikilla kolmella kuljettajalla syystäkin olivat menosuuntaan. Tien pinta nimittäin on lanauksen jäljiltä mönkijälle haasteellinen, kun tiellä on irtosoraa, kuten kuva kertoo. Parin kilometrin köröttelyn jälkeen mönkijäjono kurvasi tieltä pois maastoon poroja keräilemään. Poromiehet myös asiallisesti merkkaavat poronhoitotyömaan tien laitaan asetettavilla tilapäisillä poroliikennemerkeillä, joilla porohommista informoidaan muita tienkäyttäjiä.

Poroerotuksia on meneillään koko Lapin alueella. Tänne pohjoiseen matkaajien on tämä asia pidettävä muistissaan, koska porot ovat liikekannalla monestakin eri syystä. Ja Lappiin matkustaville autoilijoille ei ole näinä aikoina mitään muuta vaihtoehtoa renkaiden suhteen kuin kunnolliset talvirenkaat. Se on talventuloa nyt, siitä ei epäilystäkään ole.

Turvallisia kilometrejä kaikille!