Uusimmat blogijulkaisut

Hyvää ja ei niin hyvää rengasasennuspalvelua.

Ukan Lexus sai alleen uutukaiset Nokian Hakka Blue SUV 225/60/17 103V XL kesärenkaat. Asiaa valmisteltiin kolme viikkoa ennen varsinaista asennustyövaihetta niin, että vein ostamani alumiinivanteet Vianorin Kemijärven liikkeeseen odottamaan renkaiden asennusta. Tuolloin varmistettiin, että Mitsun Outlanderin vanteet sopivat Lexukseen. Pulttijakonsa puolesta sopivatkin, mutta keskiöiden todettiin tarvitsevan soviterenkaat, jotka Vianor lupasi hommata lopulliseen allelaittoon mennessä.

Paketti asennettiin alle tilattuna ajankohtana kuluvan viikon maanantaiaamuna, jonka jälkeen lähdettiin Rovaniemelle ja sieltä edelleen Keminmaalle parin päivän lapsenlapsireissulle.

Rengassarjan käyttäytymisessä oli määrätyillä nopeuksilla havaittavissa pientä epätasapainoon viittaavaa tärinää, jota päätin tarkkailla ajamalla, niin tietäisin sitten kertoa havainnoistani, jos ja kun asia vaatisi korjausta. Korjaustarvetta alkoi ilmetä, kun asennusta seuraavana päivänä ajoin Kemi-Tornio moottoritiellä oikeaa nopeutta 120 km/h. Tärinä voimistui kohtuuttomaksi siinä nopeudessa, kun vastaavasti 50 ja 95 km/h antoivat lievän tärinän, josta kuitenkaan ei pystynyt päättelemään, johtuiko se etu- vai takarenkaista.

Soitto asiasta Kemijärven Vianorille tuotti neuvon mennä Keminmaan Vianorille tarkistuttamaan tasapainoitus takuuseen. Keminmaalla autoni otettiinkin sujuvasti pukille ilman odottelua. Asentajan irroitettua ensimmäisen renkaan paikaltaan kutsui työnjohtaja minut halliin toteamaan saman, minkä he olivat todenneet. Vanteissa ei ollut soviterenkaita, jota pidettiin varmana syynä kertomiini epätasapainotuntemuksiin. Kerroin, että asennuspaikalla oli sovitesarjasta ennakkoon sovittu, mutta eihän siellä vanteissa mitään ollut, vaan vanteet olivat muttereiden ohjaamissa paikoissa.

Lexuksen vannemutteri.​

Lexuksen rengasmutterit vuorostaan ovat kuvan mukaiset kartiottomat, joten ne eivät ohjaa kiristettäessä vannetta, kuten kartiomalliset mutterit tekevät. Tällainen mutterivanneyhdistelmä vaatii ehdottomasti soviterenkaat, minulle kerrottiin Keminmaalla Vianorilla. Heillä ei ollut kuitenkaan sopivia soviterenkaita hyllyssä, joten he kehottivat soittamaan Rovaniemen Vianorille, missä on laajempi valikoima.

Yhdellä puhelinsoitolla varmistui, että Rovaniemen Vianorilla oli soviterenkaita, joten eikun aikavaraus sinne kotimatkapäivän iltapäiväksi. Asentaja teki soviterenkaiden kanssa hommia vajaan vartin ja asennus oli valmis, vaikka nostot tapahtuivat nostopukin sijaan tunkilla.

Soviterenkaita asennellaan...​
Tunkilla tilapäiseen malliin.​

Kemijärven Vianorin kunniaksi on kerrottava, että siellä asentajana toiminut mies tarkisti Vianorin toimituslomakkeen mukaisesti Lexuksen valot ja jarrulevyjen ja -palojen kunnon, joista tulikin jarrulevyjen osalta levyjen vaihtoon johtanut korjausoperaatio, joka lähiaikoina tehdään Kalotin Korjaamolla, kunhan jarrulevyt sinne saapuvat. Soviterenkaat olisivat kuitenkin olleet ennen noita tarkistuksia hoidettavien asioiden listalla...

Omaakin syytäni tämän rengasasennuksen virheistä on sen verran, että normaalisti pyrin vastoin rengasliikkeiden ohjeita olemaan asennusvaiheessa itse paikalla. Jos en muuta tekemässä, niin ottamassa kuvia. Kemijärvellä kuitenkin kännykkäkamerani oli eri tehtävissä, kun koko asennustyön ajan jouduin hoitelemaan muutamaakin muuta asiaa puhelimella. Soviterenkaiden puuttumisesta kuitenkin sormeni osoittaa ensimmäisen asennuspaikan suuntaan varsinkin sen jälkeen, kun saman firman ekspertit Keminmaalla ja Rovaniemellä olivat soviterenkaiden välttämättömyydestä tässä asennuksessa yhtä mieltä.

Ajokokemuksia uusista renkaista kerron lisää tuonnempana. Kuitenkaan en malta olla kertomatta eilistä repsikan penkiltä kuultua arviota, kun irtosimme Rovaniemeltä renkaat ja vanteet asiallisesti asennettuina. Mummeli tuumasi tuliterällä mustalla asfaltilla ajaessamme, että hänestä auto kulkee nyt ääneti ja täristämättä niin, että tuntuu ihan kuin istuisi lentokoneessa...

Uusi rengas soratieosuuden jälkeen kotipihalla.​

Palaillanpas tuntemuksiin ja kokemuksiin vaikka sitten, kun Lapissakin vihdoin alkaisi kesä tuntumaan kesältä. Kymmenen asteen päivälämpötilat kurittavat kaikkia ihan suotta, kun nyt pitäisi olla kesä parhaimmillaan.

Turvallista matkaa kaikille!

Tutustu Nokian Hakka Blue SUV -kesärenkaisiin tästä: https://www.nokianrenkaat.fi/kesarenkaat/nokian-hakka-blue-suv/