Uusimmat blogijulkaisut

Hyvä me! 77 % suomalaisista autoilijoista tekee ainakin yhden asian oikein

Hyväkuntoiset renkaat ovat elintärkeä osa auton turvavarustusta, ja niillä on suuri vaikutus tieturvallisuuteen. Varsinkaan talvikeleillä renkaiden kunnosta ei kannata tinkiä, sillä jäiset ja lumiset tienpinnat sekä loska ja pimeys asettavat haasteensa verrattuna kuiviin kesäsäihin. Onneksi suomalaiset autoilijat tuntuvat tietävän tämän, sillä suurimmalla osalla talvirenkaat ovat hyvässä kunnossa. Tämä kävi ilmi, kun tarkastelimme digitaalisen SnapSkan-palvelumme talvikuukausien mittatuloksia.

Liukkaat talvitiet vaativat renkaalta paljon.

Marraskuusta 2018 maaliskuuhun 2019 välisellä ajalla SnapSkanin mittaamista ajoneuvoista jopa 77 % on varustettu hyväkuntoisilla renkailla ja huonokuntoisilla vain 4 %. Hieno tulos! Tämä lämmittää mieltä erityisesti, koska vastaavat luvut kesältä ovat paljon karummat: toukokuusta syyskuuhun 2019 mitatuissa ajoneuvoissa hyväkuntoisten renkaiden osuus oli vain 56 % ja huonokuntoisten 12 % eli jopa kolminkertainen verrattuna talviaikaan. Yhteensä marraskuun 2018 ja syyskuun 2019 välisenä aikana SnapSkanin väsymätön automatiikka mittasi lähes 650 000 ajoneuvon renkaat.

Näyttää siis siltä, että talven haasteet tien päällä otetaan tosissaan suomalaisten autoilijoiden keskuudessa. On kuitenkin hyvä muistaa, että kesälläkään renkaiden kunnon merkitystä turvallisuuteen ei tule unohtaa. Urasyvyydellä on merkitystä varsinkin ajettaessa märillä ja loskaisilla teillä: suurempi urasyvyys varastoi enemmän sohjoa tai vettä, eli poistaa sitä renkaan ja tien välistä, varmistaen näin renkaan kontaktin tienpintaan. SnapSkan-tuloksen lisäksi renkaat kannattaa tarkistaa säännöllisesti myös silmäillen sivupinnat sekä mittaamalla ilmanpaineet. Nastallisista talvirenkaista kannattaa myös tarkistaa nastojen määrä ja kunto.

Renkaan kuviointi varastoi lunta tien ja renkaan välistä.

Näin tarkistat renkaidesi kulutuspinnan syvyyden:

1. Tee kolikkotesti: Paina kahden euron kolikko renkaan uraan. Jos hopeoitua ulkoreunaa jää näkyviin renkaan kuviopalan yläpuolelle, renkaat on syytä uusia. Hopeoitu osuus on 4mm levyinen. Laissa on määritetty vähimmäissyvyydeksi 3mm.

2. Nokian Renkaiden kaikissa tuotteissa on kulumisvaroitin eli DSI, jonka avulla autoilija voi varmistua renkaidensa kunnosta ja turvallisuudesta. Kulumisvaroitin kertoo, kuinka syvät renkaiden pääurat vielä ovat eli paljonko kulutuspintaa on jäljellä.

3. Käytä hyväksesi Nokian Renkaiden maksutonta digitaalista palvelua SnapSkania, joka on saatavilla suurimpien kaupunkien parkkihalleissa sekä useimmissa Vianor-palvelupisteissä läpi Suomen.

SnapSkan-mittauspisteitä löytyy parkkihallien ulosajoväyliltä.