Helmiä vai täysiä pommeja? Käytettyjen renkaiden ostaminen Turun Sanomien suurennuslasin alla

Turun Sanomat kunnostautui taas auto ja liikenne -liitteessään 28.10 artikkelillaan käytettyjen renkaiden nettikaupasta (huom: Matti Morri asiantuntijana). Erityisen hyvät olivat myös isolla fontilla lisätyt tarkistuslistat talvirengastestien voittajista 2013 ja parista muusta kappaleesta.  Lisäksi oli vielä erillinen ”muista jälkikiristys”- kappale.

Melkein autolehtitason artikkeli tavallisessa sanomalehdessä. Hyvää kuluttajainformaatiota Turun Sanomat. Kiitos. Myös Nokian Renkaat alkaa huomioida syksyisen ja keväisen toistuvan rengasfaktojen esille tuomisen tärkeyden tavallisissa lehdissä. Kohta ei pidetä kirjoja, säilytetä tärkeitä autoilun vinkkilehtiä – kaikki etsitään aina tilanteen tullessa päälle joka kerran uudestaan netistä – tai luetaan paikallislehdistä. Meidän vanhempamme elivät sotamuistoissa, minä vielä siinä ajassa, jolloin asiat piti lukea ja omaksua kirjoista. Nykyihminen ei välttämättä edes ”ole läsnä” vaan nenä ruudussa jopa ruokapöydässä ja kylässä”. Tässä  ja nyt. Silloin tiedolle tulee toistotarvetta joka sesonki. (Olipa pessimistisesti  sanottu historiankatsaus.)

Takaisin artikkeliin: Vähemmän mairittelevaa oli katsoa sitä rengaskuvien kirjoa, mitä joiltakin nettisivuilta oli juttuun kopioitu. Onneksi nettisivujen osoite oli peitetty – vain huuto.net  puolelta oli kaksi ehkä kohtuukuntoista esimerkkiä.  Katsokaa kuvia linkistä

http://www.ts.fi/teemat/auto+ja+liikenne/553003/Helmia+vai+taysia+pommeja"Helmiä vai täysiä pommeja?

Liikenne | Turun Sanomat 03:30 |
Mikä ilmiö? Entistä useampi ostaa autonrenkaat netin verkkokaupoista. Tarjolla on sekä uusia että käytettyjä renkaita. Käytettyjen sarjojen hinnat vaihtelevat 40 eurosta aina 1 500 euroon saakka. Usein pakettiin kuuluvat sekä renkaat että vanteet.

Mitä on tarjolla? Kitka- ja nastarenkaita kaikenkokoisiin autoihin. Verkkokauppa Tori.fi:n hakujen kärjessä ovat BMW:n, Volvon, Mercedes-Benzin, Opelin, Audin, Volkswagenin ja Toyotan renkaat.

Miksi juuri nämä? Isot saksalaisautot ovat suosittuja tuontiautoja, mutta kaupan mukana ehkä tulevat Keski-Euroopan kitkarenkaat eivät sovellu Suomen talveen. Esimerkiksi 19-tuumaiset nastarenkaat isoon Bemariin maksavat 1 400 euroa, joten halvempia vaihtoehtoja etsitään.

Uskaltaako ostaa? Kyllä, jos renkaat ovat ehjät ja pääset näkemään ne. Kuvan perusteella ja tuotetta näkemättä älä osta tai maksa mitään. Kuluttajien välisessä verkkokaupassa toimit omalla vastuullasi. Ostamallasi tuotteella ei ole takuuta sen jälkeen, kun tavara on vaihtanut omistajaa.

Mitä on muistettava? Tarkistuslista on pitkä: onko kulutusuraa riittävästi jäljellä, ovatko nastat tallella, ovatko renkaat autoosi sopivaa kokoa ja kuluneet tasaisesti, ovatko pintakumi ja venttiilit ehjät, kuinka vanha rengas on, ovatko renkaat samaa sarjaa, miten niitä on aikaisemmin käytetty ja onko ne oikein varastoitu. Kauppaan kuuluvat vanteet on tarkistettava vastaavasti.

Mikä merkitys varastoinnilla on? Renkaat on säilytettävä puhtaina ja kuivina viileässä paikassa suojassa auringonvalolta. Älä siis osta likaista rengassarjaa, jossa pintakumi on hapertunut ja kastunut kesän aikana navetan tai autotallin takana.

Mikä viestii väärästä käytöstä? Jos nastoja puuttuu paljon. Rengas on kulunut epätasaisesti, sillä on kiihdytelty, jarruteltu tai vedetty raskaita kuormia vajaapaineisena – tai tehty kaikkea tätä yhdessä. Älä osta valmiiksi loppuunajettuja kumeja.

Miksi renkaiden pitää olla kunnossa? Auton renkailla on vain noin neljän kämmenen kokoinen kosketuskohta auton ja liukkaan alustan välillä. Renkaiden kunto ratkaisee auton talviset ajo-ominaisuudet ja ajamisen turvallisuuden.

Kaksi kolmesta niistä onnettomuuksista, joissa renkaissa on todettu ongelma, tapahtuu talviolosuhteissa. Yleisin rengasriski on liian kulunut nastarengas.

Onko käytetyille vaihtoehtoja? Halvemman hintaluokan uuden rengassarjan saa alan liikkeestä usein samalla rahalla kuin käytetyt maksavat nettikaupassa.

Uudelleen pinnoitetut merkkirenkaat ovat vaihtoehto suurimmissa kokoluokissa, sillä niiden hinta voi jäädä puoleen täysin uuden rengassarjan myyntihinnasta.

Voiko käytetty olla turvallinen ostos? Ilman muuta, kunhan tarkistat tuotteen ja tiedät, mitä ostat.

Myös rengasliikkeet myyvät käytettyjä sarjoja edullisesti. Näissä kaupoissa myyjäliikkeelle jää myös vastuu tuotteen laadusta ja toimivuudesta.

Juttua varten on haastateltu Autonrengasliiton hallituksen puheenjohtajaa Jarmo Nuoraa ja Nokian Renkaiden teknisen palvelun päällikköä Matti Morria.

KARI PITKÄNEN"