Uusimmat blogijulkaisut

Harkitsetko sähköautoa? Lue aidon sähköautoilijan kokemukset ja vinkit!

Kirsi Immonen on ollut sähköautoilija vuodesta 2017. Kimmokkeen sähköauton hankintaan Kirsi sai työmatkaltaan Hollannista, eikä paluuta bensapumpulle ole ollut. Sähkö on vienyt Kirsiä jo 250 000 kilometrin matkan, ja innokas sähköautoilun puolestapuhuja toimii myös Sähköautoilijat ry:n varapuheenjohtajana sekä on Tesla Owners Finland President.

Sähköautoilu vei Kirsin sydämen.

Jo ensimmäinen sähköajo toi perhoset vatsan pohjaan

”Sähköauton hankinta juontaa juurensa vuoteen 2016 Amsterdamiin ja taksikyytiin. Olimme puolisoni kanssa työreissulla ja satuimme saamaan lentokentän taksijonosta valkoisen Teslan. Siitä huolimatta, että pienestä pitäen olen ollut autoista kiinnostunut, en heti edes tajunnut istuvani täyssähköauton kyydissä.

Lähdimme kohti hotellia ja hieman hämmentyneenä istuimme taksin takapenkillä ihmetellen auton hiljaista menoa ja rivakoita kiihdytyksiä. Hotellille päästyämme avasin Googlen – oli saatava lisää tietoa kyseisestä autosta, jonka kyyti tuntui vieläkin mahan pohjalla. Kipinä oli herännyt.

Hollannista palattuamme varasin Teslalta 30 minuutin koeajon. Koeajo järjestyikin yllättävän nopeasti, ja se täytti kaikki odotukset. Pian pyysimme auton pidemmälle koeajolle ja saimme sen viikonlopuksi testaukseen. Perhoset aloittivat lentämisen!

Koeajoviikonlopun jälkeen emme enempää vakuutteluita tarvinneet ja tiesimme mitä tehdä – ostamme Teslan! Maaliskuussa 2017 automme saapui viimein. Olo oli jopa hieman hämmentynyt – meillä on nyt sähköauto! Siis auto, jota ladataan töpselistä ja virtaa siihen saa vaikka kotona. Huikeaa!”

Kirsin sähköauto on merkiltään Tesla. Kirsi neuvoo sähköautoa harkitsevia koeajamaan montaa eri ajoneuvoa ja valitsemaan itselleen paras vaihtoehto.

Talvirenkaat sähköautoon: nastat vai kitkat?

”Kesällä 2017 lähdin mukaan Tesla Club Finlandin toimintaan järjestämään erilaisia tapahtumia sähköisen liikkumisen ympärille. Nokian Renkaat oli myös mukana, joten klubin kautta pääsin tekemään yhteistyötä kokemuksen kautta tutun rengasvalmistajan kanssa.

Sinä vuonna nautittiin talvikeleistä, joten uuteen autoon tarvittiin myös hyvät talvirenkaat. Renkaat ovat aina olleet tärkeä valinta perheellemme. Autoissamme on aina tullut olla turvalliset renkaat - tämä ajatus juontaa ihan lapsuuteen saakka, sillä jo isäni kokeneena kuljettajana painotti aina kunnon renkaita.

Kirsin sähköautoon renkaat vaihdettiin Vianorissa.

Ensimmäisiksi talvirenkaiksi valikoituivat luotettavaksi todetut Nokian Hakkapeliitta 8 -nastarenkaat. Ne tuntuivat parhaalta valinnalta, sillä vielä vähäisellä kokemuksellamme sähköautoilusta oli koeajosta mieleen jäänyt Teslan hurja vääntö ja kiihtyvyys.

Myöhemmin klubin tapahtumassa saimme kuitenkin mahdollisuuden kokeilla Nokian Renkaiden silloista uutuuskitkarengasta, Nokian Hakkapeliitta R3:sta, joka oli pärjännyt hyvin autolehtien testeissä. Suhtauduin kitkarenkaaseen alkuun hieman skeptisesti – ajatus nastarenkaasta talvikelissä oli selkärangassa. Saimme kuitenkin hyvän perehdytyksen kitkarenkailla ajamiseen, ja siitä alkoi yhteinen matkamme kitkarenkaiden kanssa, joka jatkuu edelleen.

Kitkarenkaiden myötä auton äänimaailma muuttui hiljaisemmaksi – kuin sukkasillaan menisi. Lähes äänettömän sähköauton kanssa nastojen ropinaa ei ole tullut yhtään ikävä, ja täällä Etelä-Suomessa kitkat tuntuivat muutenkin istuvan omaan ajotyyliin. Lisäksi auton kulutus laski Nokian Hakkapeliitta R3 -kitkarenkaiden myötä, mikä lämmitti sähköautoilijan sydäntä ja lyhensi latausaikoja tien päällä. Tärkeintä on kuitenkin tietysti hankkia omaan ajotyyliin ja ajo-olosuhteisiin parhaiten istuvat talvirenkaat.”

250 000 km sähköauton ratissa

”Nyt sähköisiä kilometrejä on takanani jo reilut 250 000. Aika juoksee lähes yhtä sukkelaan kuin kilowatit aurinkosähkömittarissa kotona! Voin sanoa, että sähköautoilu on vienyt sydämen, eikä siitä ole paluuta.

Kirsillä on takanaan jo 250 000 kilometriä sähköauton ratissa sekä kesä- että talvisäässä.

Sähköautoilu herättää edelleen epäluuloja ja virheellisiä uskomuksia. Teen vapaaehtoistyötä sähköisen liikkumisen tiedotuksen eteen ja ilahdun joka kerta, kun kuulen, että järjestämäni tapahtuman myötä on syntynyt uusia sähköautoilijoita. Olemme silloin onnistuneet rikkomaan ennakkoluuloja - ihan huippua!”

Kirsin vinkit sähköautoa harkitsevalle:

  1. Mikäli mietit sähköauton hankintaa, käy rohkeasti koeajamassa eri vaihtoehtoja.
  2. Liity sähköisen liikkumisen sosiaalisen median ryhmiin, niissä pääset keskustelemaan jo sähköautoilevien ihmisten kanssa.
  3. Eri sähköautomerkeillä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa – muista, että käyttötarkoitus ja usein myös oma tunne ratkaisevat mihin suuntaan vaaka kallistuu.
  4. Ihmiset ovat todella avuliaita, ja saattavat jopa järjestää sinulle yksityisen esittelyn ja koeajon sähköautolla – ota rohkeasti yhteyttä!

Sähköautoilun edut:

-Taloudellisuus
-Hiljainen, erityisesti kitkarenkailla
-Matala kynnys lähteä autolla liikenteeseen
-Kotilataus – aina akku täynnä lähtiessä
-Matkalataus – nykyisin jo hyvin laaja julkinen latausverkosto

Haasteet:

-Taloyhtiössä asuvien sähköautoilijoiden latausmahdollisuudet joskus haastavia.
-Älä hanki mitä tahansa sähköautoa, jos se ei sovi sinulle – odota hetki ja seuraa markkinoita uusien sähköautojen osalta.