Hankook Tire to set up plant in Tennessee - Maailman valloitusta monella tyylillä...

Hankook Tire to set up plant in Tennessee

2013/10/10 10:21
ATLANTA, Oct. 9 (Yonhap) -- Hankook Tire Co., the world's seventh-largest tire maker by sales, has decided to set up a plant in the U.S state of Tennessee, a senior U.S. auto industry official said Wednesday.

Senior officials of the South Korean tire maker plan to visit the southern state next week to sign a memorandum of understanding with U.S. officials on building the plant near Nashville, the official spoke on condition of anonymity because no official  announcement was made.

Maailman valloitusta monella tyylillä...

Me suomalaiset olemme joutuneet/ saaneet seurata Nokian maailmanvalloitusta ja Suomen vienninkin kasvattamista sitten ”Mobiran malli Gorba” – ajoista aina Microsoft seikkailuihin. Nokia opetti meille, että ”tuotanto menee lähelle markkinoita” ja että ”alihankkijat siirtyvät mukana ja perustavat oman tehtaansa kokoonpanotehtaan lähelle”, jos haluavat olla pelissä mukana.

Pääosin samaa näkyy tapahtuvan korealaisten automerkkien vanavedessä. Hyundai ja Kia ovat siirtäneet osittain kokoonpanoa Koreasta markkinoiden keskelle (Eurooppa, Usa, Kiina…) ja renkaiden valmistajat menevät perässä varmistaakseen OEM-valmistajan (alkuperäisosan) edun kokoonpanoyksiköissä. Tässä uutisessa voi olla myös kyse halusta laajentaa jälkimarkkinaosuutta USA:n rengasmarkkinoista. Nimenomaan kesärenkaissa.

Koska Suomessa ei ole merkittävää auton kokoonpanoa globaalin autovolyymin näkökulmasta, Nokian renkaat ei pääse kotimarkkinoidenkautta OEM-toimittajaksi (siiten Hakkapeliitta renkaan syntyaikojen Saabin aikakaudella) ja asema täytyy voittaa hyvillä ominaisuuksilla jälkimarkkinoilta.

En olisi Nokian Renkaiden testikuljettaja, jos tämä siivu alkuperäistä ”Nokia konsernia” ei olisi onnistunut hyvin .

P.S.

Jo ennen kyseistä Mobiran puhelinmallia, Mobira Salosta päätti menosta Jenkkimarkkinoille Tandy-tuotemerkillä, jota varten hankittiin yhteisyritys Etelä-Korean Masanin/ Changwonin tullivapaalta teollisuusalueelta. Herra Aaltonen lähti Salosta lyhyelle työmatkalla Koreaan, päätyi 1986 paikallisen Masanilaisen legendan mukaan keskelle tyhjää teollisuushallia ihmettelemään miten tuotteet tehdään, kun hallissa ei ole mitään. Aaltosen lyhyestä reissusta tuli monivuotinen keikka. Mutta niinpä silloin jo Nokian tehtaaksi nimensä muuttanut yritys olikin 1990 – luvun loppuvuosina Korean kymmenen suurimman vientiyrityksen joukossa. Kaikki puhelimet menivät USA:han. Eivät GSM versiona, vaan CDMA-puhelimina Tandy-tuotemerkillä. Siis Nokia on aikoinaan ollut hyvin suuri tekijä USA:n puhelinmarkkinoilla – vaikka siitä ei puhuta.

Samoihin aikoihin päädyin itsekin Masaniin – myös keskelle tyhjää tehdasta, joka
”president” minusta tuli. Vuonna 1987 meitä siis asui kaupungissa kokonaista 2 suomalaista. Vieläpä samassa ”Han Nu” asuntoyhtiössä toisistaan tietämättä. Minun tarinani on siten eri juttu, mutta silloin yritys jota olin perustamassa meni rahoituksen jatkuvuuden loputtua nurin 25 vuoden toiminnan jälkeen. Yrityksen rahoitus oli katkolla hieman aikaisemmin, kun myös Koreassa alettiin puhua nykyisestä telakkakriisistä – ja yrityksen asiakkaat olivat telakoita. Nokian puhelinyksikön siirtyminen Microsoftille tuli vuotta myöhemmin..

Kerrottakoon myös että huhtikuussa 1987 kutsuin Busaniin Chosun Beach hotelliin koolle kokouksen, jossa ensimmäistä kertaa ehdotettiin korealaisten taholta suomen telakoiden ja erään korealaisen telakkayhtiön yhdistymistä. Asia eteni, kunnes Korean hallitus saman vuoden marraskuussa eväsi luvan projektin eteenpäin viemiseltä. Meni siis parikymmentä vuotta, kun samantyyppinen kuvio toteutui – STX  ei ollut aikoinaan ko telakka. Silloin Ssangyongin moottoritehdas oli vielä Harvard Business School case -
esimerkki hyvin hoidetusta yrityksen kasvattamisesta lisenssien avulla. – Myöhemmin STX-ydin.

Mitä tekemistä P.S.:llä on renkaiden kanssa? Ei mitään. Paitsi pienen Suomen pienten yritysten toiminta kansainvälisillä markkinoilla, kun yritetään laajentaa omaa  asiakaskuntaamme.

 

comments powered by Disqus