Kirjoittaja Janne Suomalainen
Uusimmat blogijulkaisut

Hämmentävät nopeusrajoitusmerkinnät

Ajaessani tänään "Ylöjärvi-Helsinki-moottoritietä" (Tampereen läntinen ohitustie E12) kohti Tampereen Sarankulmaa, bongasin 80-kyltit moottoritien pientareelta. Jalka kaasulta, vauhtia pois.... ja... hetkinen? Mikäs tässä nyt muuttui? Alla uusi asfaltti, tiemerkinnät paikallaan, ei työkoneita pientareella. Pinnistämälläkään ei maallikko voinut löytää selvää syytä poikkeuksellisen alhaiseen moottoritienopeuteen. Rajoitus jatkui useamman kilometrin ajan.

Väitän, että poikkeuksellisen alhainen nopeusrajoitus ilman

selvästi havaittavaa

syytä nostaa tapaturmariskiä pikemminkin kuin laskee sitä: osa huomaa rajoituksen ja noudattaa, osa ei huomaa eikä noudata. Sitten kiroillaan puolin ja toisin: omasta mielestään ihan normaalia moottoritievauhtia ajaville aiheutan harmaita hiuksia matelemalla kahdeksaakymppiä, kun taas tarkkanäköiset ja kuuliaiset tienkäyttäjät paheksuvat näitä heikommalla tarkkaavaisuudella varustettuja kanssa-autoilijoita yleisestä piittaamattomuudesta ja hurjastelusta. Niin, ja tietenkin ovat he, jotka huomaavat rajoituksen mutta päättävät olla noudattamatta - edellämainituista syistä.

Ratkaisisiko nopeusrajoitusmerkin lisäkilpi ongelman? "80 - huvin vuoksi!" "80 - varo tuoretta asfalttia!" "80 - sori, unohdimme poistaa nämä kyltit."

comments powered by Disqus