Uusimmat blogijulkaisut

Halpaa kannattaa vaikka jonottaa...

Köyhän ei kannata halpaa ostaa, sanoo vanha sananlasku. Ja toinen sananlasku, ettei hyvää ja halpaa ole olemassakaan. Kaikissa asioissa tämä ei pidä kutiaan.

Ukka on aikaisemminkin kirjoittanut täällä Hakkablogissa syrjäseudun asukkaan pakosta käyttää lähes kaikkeen liikkumiseen omaa autoa, kun julkista kulkuneuvoa missään muodossa ei olemassa ole. Ja on tullut mainittua halpa bensa, jota Suomessa ei tällä hetkellä olemassa olekaan. Mutta meillä Venäjän rajan pinnassa asuvilla on, meidän onneksemme. Venäjällä.

Tänään oli vuorossa perheemme uusimman pirssin ensireissu Venäjän puolelle tankille. Löytyi tuommoinen vähän ajettu automaattivaihteinen Chrysler Stratus tutunkauppaa ja halpaan hintaan, niin Bronco laitettiin seisontaan lopuksi talvikautta. Kolmas taloutemme pirssi on myös bensavehje. Ja sekin isolla moottorilla, johon toisaalta houkuttelee juuri tuo halpa polttoaine. Suunnilleen puolethan on naapurin bensa-aseman hinta Sallan kirkonkylän kolmen ostopaikan hintoihin verrattuna.

Nykyisin ei autolle tarvita kuin vakuutusyhtiön Green card osoituksena liikennevakuutuksesta, eikä tuo paperi vielä maksa Suomessa mitään. Viisumit ja matkustusasiakirjat pitää tietenkin olla, kuten meidänkin perheellä kaikilla vuosiviisumit.

Tänään iltapäivällä oli hyvä talvinen ajokeli Naruskalta rajanylityspaikalle ja takaisin. Tunti ja vartti siihen tankkausreissuun kaikkineen meni. 55 litraa tankkiin ja 10 litraa lisäksi irtoastiaan. Puolenkymmentä suomalaista autoa oli tankkausreissulla samanaikaisesti, mutta bensaylitykset sujuvat tullissa nykyään rutiinilla ja nopeasti.

Tämän näköinen se Venäjän huoltoasema on. Kahdet mittarit, toiset bensaa ja toiset dieseliä. Säiliöt ovat maanpäälliset. Nykyisellä bensanmyynnillä arvelen, että tankkeja täytetään useampaan kertaan viikossa, koska kauppa käy. Naapurin hinnastosta näette, että siellä molemmat menovedet ovat liki samassa hinnassa, kuten nykyisin täällä Suomessakin.

Mittarit olivat pitkään aataminaikaiset, mutta tänä talvena varsinkin bensamittarit on vaihdettu tosi nopeisiin digitaalinäyttöisiin laitteisiin. Mekaanisella litranäytöllä olleet vanhat mittarit siirtyivät historiaan.

Hinnasto on näkösällä, mutta sen hinnat eivät aivan niin tiuhaan vaihdu kuin nykyään meillä.

Bensanhakureissulla oli maantiellä useammassa eri paikassa runsaasti poroja. Ne liikkuvat yhä enenevän lumimäärän vuoksi tieurilla ja moottorikelkkojen urilla, koska hangessa kahlaaminen kuluttaa ylimääräistä energiaa, johon porolla ei ole varaa. Vaikka porot lampsivat tiellä rauhallisen näköisinä, on niiden suhteen aina varauduttava siihen, että ne alkavat suikoilemaan eeskahtaalle. Jarrutusmatkat on porojen kanssa pidettävä aina mielessä.

Bensareissut ja muukin ajaminen on iltaa kohti muuttumassa lumisateeksi ja tuiskuksi kovan tuulen myötä, joten Lapin suunnilla on syytä erityiseen varovaisuuteen,

muistuttaa Naruskan Ukka. Ai niin, Hyvää Ystävänpäivää ja kiitoksia kommeista ja lämpimistä kaulaliinoista niille, joille kiitos kuuluu!