Uusimmat blogijulkaisut

Hakkakasituntumaa Subaru Foresterilla.

Ukalle Mummelin ikioma Subaru Forester on vähän kuin kakkosauto, jonka rattiin tulee tartuttua harvemmin. Meillä korven kätköissä asuville kaksi autoa on melkeinpä pakkovaihtoehto, vaikka hiljaisina aikoina toinen pirssi kuluttaakin enempi vain kiinteitä maksuja, joita maksellessa välillä miettii, onko kahdessa autossa järkeä vai ei.

On meillä täällä onnenamme se, että vielä on mahdollista käydä Sallan rajanylityspaikan kautta Venäjän puolella polttoaineen haussa, vaikka välillä sekin tuntuu epäisänmaalliselta. Puolihintainen polttoaine vie kuitenkin moralisoinnista voiton, emmekä ole näillä kulmin ainoita, jotka Venäjällä tankkaavat.

Tämä esipuhe on johdatuksena eiliselle reissulle Venäjälle. Rajanylityksessä nimittäin voi sattua melkein mitä vain, joten ollessaan menomatkalla leipätöihinsä ei vaimoväki tankille lähde riskeeraamaan, vaan tankkaukset suoritellaan kiireettömänä aikana, jota enempi sattuu olemaan Ukalla. Eilenkin sovittiin niin, että emännyys vaihtaa oman autonsa alle, jos ehdin tankkausreissulta takaisin kotiin tai vaihtoehtoisesti voimme tulla vastakkain rajanylityspaikan ja kodin välillä, jos emäntä ehtii lähtemään työmatkalleen minun Lexuksellani.

Siis Subarulla Naruskantielle, joka on, kuten kerrottua, täydessä talviotteessa. Aamulla ja aamupäivällä sulapaikkojen loska ei pakkasöiden jälkeen niin lennä, eivätkä raiteiset jäätikköpaikatkaan ole vielä plussakelien märkyydestä johtuen liukastuneet hankalimmilleen, joten aamu on hyvä aika liikkumiselle. Ja valoisina kevätaamuina voi nähdä tien päällä kevääseen kuuluvia luontohetkiä, kuten eilenkin mieluusti Ukalle tapahtui. Nuori kiiltävän musta korskean näköinen metsokukko piti haaremiaan Pulkkaviidan tienristeyksen jälkeisessä mutkassa neljän koppelon kanssa. Yksinvaltiaana sai metsokukko naistensa seassa pyrstö leviänä teikkailla, eli vielä ei tarvinnut taistella. Lieneekö taistelut jo käyty, sitäpä en tiedä. Talven otteesta päätellen kuhertelut saattaisivat olla alkupuolellaankin.

Ukkometso ja koppelot siirtyilivät pikkuhiljaa metsän suojiin kahdesta suunnasta lähestyvien autojen tieltä.

Onneksi tiellä teikkailevat linnut ovat valoisana aikana helpohkosti havaittavia. Kanalintuja myös kunnioitetaan sen verran harvinaisina ja jaloina eläiminä täällä, että lintuhavainnot vievät jalkaa jarrulle herkästi. Tässäkään tilanteissa lintuviisikolla ei ollut hätäpäivää siirtyilläkseen metsän puolelle hangille. Töräytin vielä äänimerkkiä sen verran, että ukko nousahti lopuksi siivilleen ja, jos vanhat merkit paikkansa pitävät, morsiamet seurasivat perässä...

Sattui tällä kertaa mukaan vain kännykkäkamera, eikä tullut katsottua edes Subarun autokamerasta, miten linnut kortille tallentuivat, mutta saahan kännykälläkin näytön siitä, mistä kirjoittaa.

Hakkakasit alla matka jatkui tämän viidentoista kilometrin sorapohjaisen tien Kotalankylään, mistä vaihteeksi alkoikin sula asfaltti. En ihmettele, että vaimoni tykkää Subarullaan liukkallakin kelillä ja polanneraiteissa Hakkakseillaan matkaa taittaa, koska hankalankaan näköisessä tienpinnassa ei Subarun kulku muuttunut, vaan auto kulkee kuin kiskoilla. Tällaista ajomukavuutta liukkaalla soisi kaikille. Meillehän liukkaus täällä on tuttua reilun puolen vuoden ajan vuosittain.

Naapurin puolelle päästyäni oltiin siellä kiinnittelemässä Kantalahteen johtavan tien alkuun kuuden tonnin akselipainorajoituksesta kertovaa liikennemerkkiä. En viitsinyt rikkoa valokuvausmääräyksiä, vaikka mieli tekikin, kun naapurin tiepartio oli liikkeellä tyypillisellä sikäläisellä autokalustolla ja työntekoasenteellakin, mutta se siitä sivuhuomautuksena.

Tankki täynnä palasin Suomeen ja kotimatkalla Kotalankylässä tulimme vaimon kanssa vastakkain, joten suoritimme sopivassa paikassa pitkällä suoralla autonvaihdon.

Elämme aikoja, jolloin täällä ei autoa hyödytä pestä, koska rapa lentää toistaiseksi.
Subarun Hakkakasit ovat timmissä kunnossaan. Ja sen ajaessa huomaa...

Vappu lähestyy. Kesärenkaiden vaihtoaika lähestyy myös, mutta milloin se tapahtuu on iso kysymysmerkki tällä hetkellä. Talvi jatkaa kovalla otteellaan edelleen.

Muistakaapa edelleen, että jos reissut suuntautuvat lähiaikoina Lappiin, niin talvirenkaat ovat täällä aivan välttämättömät.

Tutustu Nokian Hakkapeliitta 8 -nastarenkaisiin tästä: https://www.nokianrenkaat.fi/talvirenkaat/nokian-hakkapeliitta-8/