Uusimmat blogijulkaisut

Hakkakasien kaikki millit tallessa.

Täällä Lapin perukoilla Naruskalla ei oikeastaan vielä olisi kesärenkaiden vaihtoajankohta, vaikka toukokuun puoltaväliä jo mennäänkin. Täällä nimittäin ollaan täyden talven kourissa, kuten aika ajoin käy vieläkin ihan siellä jossain etelässä, ja onhan esimerkiksi Kainuun puoli Lapin kanssa samalla viivalla. Ukan sääaseman lumimittarissa on tätä kirjoitettaessa lunta 60 senttiä, eikäpä tuo ole lumimäärä jurikaan vähentynyt, vaan muutamana plussakelipäivänä vain hiukan tiivistynyt. Sulamisvesiä ei täällä vielä ole nähty tälle keväälle, mutta vielä nähdään...

Kahden auton huushollissa voi toiseen vaihtaa kesäisempiä renkaita riskittömästi, kun toiseen jäävät talvirenkaat vielä asemiinsa odottamaan, josko säidenhaltija muistaa meitä vielä uudella lumella. Ei se hiienvissi ole, koska yöt ovat pakkasella kymmenkunta astetta ja luntahan tuo on pudotellut ihan lähipäivinä siellä ja täällä. Kuitenkin auringossa on powerit tallella ja se pitää täälläkin tiestöä jo sulana, kun paistaa saa. Siispä emännän autoon kesärenkaat alle.

Subaru Foresterilla on talvi taitettu uusilla Hakkakaseilla. Niille taitaa olla matkaa kertynyt mittariin syksyn jälkeen 6-7000 kilometriä. Ja ne kilometrit ovat ajetut Lapin oikeissa talviolosuhteissa, eli lumi ja jää ovat täällä olleet käytännössä lähes koko ajan renkaiden ajopintana. Muutaman sata kilometriä ovat nyt keväästä tiet olleet sulana. Talviolosuhteet säästävät renkaita, kuten kuvista näkyy. Renkaat ovat pinnaltaan ja nastoitukseltaankin vielä lähes uudenveroisessa kunnossa. Ja vaimoväki on ollut renkaisiinsa niin tyytyväinen kuin vain tyytyväinen olla voi.

Millit tallella.
Nastatkin nastakunnossa...

Olipa se mukava ne renkaat lintujen viserryksiä kuunnellessa kiireettömästi tuossa takapihalla vaihtaa, kuten meidän huushollissa aika usein tapahtuu. Työkaluja on sen verran siunaantunut vaihtohommaa helpottamaan, että eipä tuossa juuri hikeä otsalle saa. Eikäpä tässä työtahtikaan tarvitse olla kuin sopivan leppoisa, kun ajankohta on valmiiksi harkittu. Tunkki on Foresterissa hyvä ja tunkin alla oleva filmivaneri toimii niin, että tunkki ei auton painon alla maahan uppoa, eikä ole vaarassa kaatua, kun käsijarru on vedetty tiukalle. Ja onneksi takapiha on tasainen. Taustalla olevaa koivuläjää jos joku ihmettelee, niin se odottaa halkomakonetta hiukan tuonnempana, eli satakunta pinomottia synnytetään tulevaksi talveksi halkokatokseen parin viikon päästä keskuslämmityskattilaa kuumentamaan.

Forester maasta irti.

Paineilmalla toimivalla pulttipyssyllä ei pyöränpulttien irrottamisessa ja uudelleen kiinnittämisessä kauaa nokka tuhise, mutta aikaa palaakin valmisteluissa ja nostovaiheissa, kun kyse ei ole formulatallista.

Kesärenkaat ovat Nokian Hakka Sport Utility -merkkiset 16 -tuumaiset. Ne tulivat taloon aikanaan Foresterin hankinnan jälkeen, kun siihen piti löytää vanteet, kun edellisellä omistajalla oli niitä vain yhdet. Ja vanteiden mukana tulivat nuo renkaat, jotka olivat Subaru Outbackin alla olleet. Millejä niissä kaikissa on vielä puolenkymmentä, joten kesälle voi niillä ihan turvallisesti lähteä. Tavallisen hyvä keksintö on muuten Ukan mielestä tuo millimittari renkaassa, niin ei tarvitse mittailla, eikä arpoa...

Kuutisen milliä kesäturvallista pintaa.

Vaihtotyö ei vielä ole loppu, kun kesärenkaat on alle vaihdettu. Kesäsäilytykseen nimittäin renkaat menevät painepesurin kautta, että syksyllä ei tarvitse taas vaihtoruletissa hohhailla. Ja kevätlämpimässä auringossa sitä vesiroisekeessa mieluummin seisoskelee kuin syksykylmillä...Vannepesu onkin ehdoton homma, eikä se noista rapatiellä likaantuneista vanteista ilman painepesuria savi irtoakaan.

Rapa vanteiden sisäpinnoilla...
Ja rapa pois pestynä...

Lexuksen renkaanvaihto odottelee vielä lähiaikoina vuoroaan. Siihen on tulossa uusi kesärengaskierros, josta kertoilen valinnan ja käyttökokemusten helppoudesta ja vaikeudesta tuonnempana, kunhan renkaat Rovaniemellä odottaville vanteille saapuvat. Eikä niitä toisen auton kesärenkaita nyt suunnitellakaan vaihtaa alle ennen lopullista kesää, jota täälläkin jo hiukkasen uskaltaa alkaa odotella. Tuuli on nimittäin kääntynyt lännen kautta etelään, joka on kesäntulon suunta!

Tutustu Nokian Hakkapeliitta 8 -nastarenkaisiin tästä: https://www.nokianrenkaat.fi/talvirenkaat/nokian-hakkapeliitta-8/