Kirjoittaja Jukka Leikas
Uusimmat blogijulkaisut

Hakka Green täristää

En tainnut viime kesänä tasapainottaa kesärenkaitani, 205-55/R16 HakkaGreen.

Olen jo tänä kesänä ajellut renkailla muutaman pitkän reissun, mutta en ole aikaisemmin kiinnittänyt renkaiden tasapainotukseen huomiota.

Viikonloppuna muilla oli lakkias-/ valmistumiskierros yleinen matkailun aihe. Meillä taas aiheena oli lapsenlapsen synttärit Tampereella. Ajettiin rengasmatka – meno Nokian kautta vilkutellen tehtaan kohdalla ja takaisin moottoriteitä Akaan kautta.

Menomatkalla kiinnitin huomion ratin vipattamiseen joillakin nopeuksilla. Renkailla on jotkin nopeusalueet, joilla tasapaino resonoi ja ohjauspyörä alkaa vipattaa.

Paluumatkalla kävin heti Tampereelta lähdettyä tarkistamassa rengaspaineet ja jatkoin matkaa. – Täytyy todeta rengaspainemittareiden kunnon huononevan maksuttomilla huoltoasemilla - valitettavasti. Mittarin lukemat olivat mielestäni reilusti alakanttiin ja mittarin tiiviste oli ollut jo muutama viikko sitten finaalissa. Vaan sainpahan laitettua akseleittain samat ja hieman korkeammat paineet renkaisiin.

Ei auttanut renkaiden paineiden tarkistus vipattamiseen. Luultavasti eturenkaat ovat hieman pois tasapainosta. Resonointitaajuudet = nopeudet hieman muuttuivat, ei muuta.

En pysty itse tarkistamaan renkaiden kulumisen tasaisuutta enkä muitakaan käytännön mahdollisia syitä tasapainon karkaamiseen. Auto tarvitsee viedä Vianorille ja renkaat tasapainottaa uudestaan.

Minulla on entistä tarkempi mittari renkaiden laadulle:
Olen ’kävelevä selkäydinvammainen’ ja helmikuussa olin taas leikkauksessa, jossa niskani ’raudoitettiin’. Selkärangan monien operaatioiden takia tunnen kai normaalia herkemmin ongelmat renkaissa kehossani. Mittari sekin – ehkä tekee minusta turhankin tarkan testikuljettajan.

Sen verran olen renkaita testannut erään sateen jälkeen, että en ole saanut yrittämällä aikaiseksi vesiliirtoa ajourien vedessä edes äkkikiihdytyksellä. Muodollisesti ja katsastussääntöjen mukaan riittävä kulutuspinta siis riittää kuluneella Hakka Green renkaalla. Mutta jos renkaita käyttää ’loppuun asti’, on näköjään renkaiden tasapainotus tarpeellinen operaation kerran kesässä.

comments powered by Disqus