Kirjoittaja Tanja Hartikainen
Uusimmat blogijulkaisut

Hakka Green? Hakka Black? Mikä rengasvalinta olisi oikea?

Nyt on edessä uuden kesärengas sarjan mietintä. Vaihtoehtojahan on Nokian renkailla paljon; Märän kelin Hakka Blue, Ympäristöystävällinen Hakka Green, Nopean ajon Hakka Black, taloudellinen Hakka eLine, ja Vaativan olosuhteiden Hakka Z.Siinä sitten onkin miettimistä minkä näistä valitsisi. Mietittäessä pitää ottaa huomioon minkälaisia teitä ajaa, minkälaisella autolla ja mitä itse renkailtaan haluaa ja vaatii; Täytyykö olla märän kelin pitoa, haluaako renkaan olevan hiljainen, toivooko renkaan tuntuman tiehen pysyvän myös vaativissa mutkissa suomen vaihtelevista keleistä huolimatta? Tämän kaiken lisäksi varmasti haluaa myös renkaan olevan ympäristöystävällinen. Paljon vaadittu yhdeltä renkaalta mutta löytyykö sellasta? Se on Hakka Blue.

Näitä edellä mainittuja asioita miettiessä selviää mitä oikeasti renkaaltaan haluaa. Nyt on minun mietittävä mitä haluan renkaalta. Ensiksi huomioin tiet mitä enimmäkseen ajan, ja otan tietenkin huomioon autoni. Sitten ajattelen mitä renkaalta toivon.

  • Ajan pitkää työmatkaa, tiet ovat enimmäkseen pinnoitettuja, osa matkasta on nopeaa ajettavaa ja rauhallista valtatietä, mutta osa on mutkaista ja roudan kaltoinkohdeltuja.
  • Autoni on iso, painava perheauto. Tähänhän sopisi mikä tahansa edellä mainituista renkaista...
  • Renkaat... mitä niiltä vaadin? Pito täytyy olla hyvä kelillä kuin kelillä. En halua pelätä ajellessani tuolla muiden joukossa että pitääkö rengas esim. märällä tiellä, jossa vesi seisoo isoissa lätäköissä laajalti, jospa en pääsekkään kiertämään sitä lätäkköä vastaantulevan autoilijan vuoksi. Samalla tavalla toivon renkaan pitävän kuivallakin tiellä, en todellakaan halua ihailla kaunista kesäpäivää ja kuumaa keliä raviojan pohjalta, kun tuli tukala hetki tiukassa mutkassa väistäessä keskellä kaistaa ajavaa pyöräilijää. Saati sitten jos menetetyn pidon takia sattuu pahempaa...
  • Hiljaisuus. Jos rengas (ja auto) on hiljainen, voit kuulla oman hengityksesikin, mikäli sinulla ole todella pahaa astmaa. :D Olen monesti nähnyt autoilijoita jotka ajavat kuulosuojaimet päässä, enkä itse todellakaan halua näyttää samalta.
  • Tuntuma tiehen. Kevät tekee teistä rakoilevia, routa muokkaa maata ja pinnoitteet halkeilevat. Mikäli renkaan tuntuma tiehen ei ole pehmeä, siinä tulee kiukkuiseksi eikä enää nauti ajamisesta. Ratista tuntuu renkaan kautta minkälainen tienpinta on, jos se rengas on kovan tuntuinen, tunnet senkin jos kärpänen on käynyt kaistalla tekemässä tarpeitaan. :D Pehmeä tuntuma tiehen siis.
  • Reagointi kuskin tekemiin ratin liikkeisiin. Haluan että rengas ei "taivu" alle.Tämä on yksi tärkeimmistä mitä toivon. Ajoin vuosia sitten yhden kesän vanhoilla kitkarenkailla, ja nämä taipuivat mutkissa auton alle. Tiukan paikan tullen tuntui kun renkaat olisivat tippuneet vanteilta. Sama kun teki ratilla nopeita sivuttaisliikkeitä puolelta toiselle, rengas ei niin sanotusti kerennyt mukaan.
  • Luotettavuus. Oikeastaan kaikki edellä mainitut asiat mitä renkailta haluaa, Niiden toteutuessa tulee tämä luotettavuus. Haluan tietää ja luottaa siihen että rengas pitää jos joudun ajamaan ison lätäkön yli, että se menee sinne minne pitääkin vedestä huolimatta. Rengas reagoi heti kuskin tekemiin liikkeisiin, eikä petä kuivallakaan kelillä.

Luulen, Että Hakka Black olisi sellainen mikä täyttää nämä odotukset.. rengas ei yllätä tiukoissa paikoissa, on hiljainen ja pito pysyy tiessä kelistä huolimatta. Näiden kaikkien tulos on sitten se luotettavuus, jota ei renkaita kohtaan saa kun ajamalla, mutta luulen että luottamus tule nopeasti. Joten Hakka Black tänne siis... :)

comments powered by Disqus