Kirjoittaja Jukka Leikas
Uusimmat blogijulkaisut

Hakka Green 2 suoritusraja löytyi - testikuljettajan kokemus

3.10.2017 oli taas yksi vuoden sateisimmista päivistä. Myös iltayöstä sadekuurot olivat paikallisia ja sellaisina myös runsasvetisiä. Lisäksi tuuli piiskasi vettä kuin lumipyryksi konsanaan.

Sen suuremmitta selityksistä faktat esille:

 • paikka Valtatie 4 moottoritie Orimattilassa, ajosuunta Helsinkiin hieman jälkeen puolenyön
 • Nopeus n 105 km/h (rajoitus 120 km/h)
 • Oikealla kaistalla rekka, joka nosti vettä ilmaan sumuksi niin voimakkaasti, että tien pintaa ei näkynyt – siis vain tien näki, mutta ei vesiuria erikseen
 • Renkaiden paineet normaalit, renkaat Hakka Green 2, 205/ 55 R16, kulutuspintaa 5-6mm kaikissa renkaissa
 • Auto Volvo 850 2,5T = turbo, 166kW = 220 hv, etuveto
 • Vakionopeussäädin otetty pois päältä ohituksen ajaksi

  Itse tapahtuma oli äkillinen: ajoin rekan rinnalle ja näkymättömässä osassa tietä oli paha painanne ja vesiuurre. Auton alle räjähti vesisuihku – ääni oli todella kuin räjähdyksen ääni. Oikea eturengas menetti otteen tien pintaan hetkeksi täysin, mutta suuntavakavuus onneksi säilyi suurin piirtein. Vasen eturengaskin menetti otettaan tiestä ja ohjauduimme hieman vasemmalle, kunnes uran reunasta löytyi vedetöntä asfalttia, johon renkaat saivat otteen takaisin.

  Vesiliirron matka oli ehkä 10 – 30 metriä.

  En tiedä kumpiko oli pahempi tekijä, auton alustaan tullut veden paineisku vai puhdas vesiliirto lian suuren vesimäärän joutuessa renkaiden alle hetkessä.

  Loppu hyvin, auto oli vain muutaman sekunnin pois hyvästä hallinnasta ja sen jälkeen ajo jatkui normaalisti vielä 200 km.

  Tämä on kertomus siitä, että hyväkin rengas menettää otteensa tiehen äärimmäisessä vesiliirtotilanteessa. En usko että täydellistä rengasta edes on. ’Muutaman sekunnin pois hallinnasta’ oli tällä kertaa OK, mutta minulle on käynyt pari kolme kertaa niinkin, että sekunnin murto-osa pois hallinnasta saa aikaan jotain muuta. Tapaukset olivat kaikki talvella ja niistä kirjoitin blogeissani jo pitkän aikaa sitten.

   

comments powered by Disqus