Kirjoittaja Juhani Halmeenmäki
Uusimmat blogijulkaisut

Etukevät, takatalvi, vai uusi lumi vanhan surma?

Maaliskuu on kääntynyt loppupuolelle. Alku olikin jo lupaavan keväinen, mutta nyt puolivälissä lupaukset otettiinkin töykeästi takaisin. Jotkut höpisivät jo takatalvesta, mutta ennemminkin kyse oli etukäteen tulleesta kevään tuulahduksesta.
Lauantaiaamuna pyrytti märkää lunta useita senttejä, ja juuri silloin kun olimme pakotettuja tien päälle. Ykköstien alku oli kelpo: oikea kaista sula ja vasemmalla vain hieman sohjoa. Mutta Salon jälkeen ilman viiletessä (kuten yleensäkin) alkoi vasemmalla kaistalla olla melkoisen tuhti kerros mössöä.
Ja kun vaihtuva nopeusrajoitus tippui 80'een, alkoi köröttely. Ohittaminen oli epämukavaa sohjossa, mutta jonon omaksuma seitsemän kymppiä sulalla motarin oikealla kaistalla tuntui jo hätävarjelun liioittelulta. Heittäydyin vuorobussin peräimuun, ja ajoin sen auraamia renkaan uria pitkin ohituskaistaa. Ja myös palasin oikealle käyttäen toisten tekemiä latuja, tai tunneleissa ja siltojen alla, missä asfaltti oli näkyvissä.
Samalla kiittelin hyviä renkaita, vaikka kitkat olisivatkin tainneet olla vieläkin parempi vaihtoehto. Tosin lohduttauduin sillä, että kun tämä sohjo jäätyy, kaivataan taas kasien nastoja. Hakkapeliitat matkan turvaajina, kelissä kuin kelissä.
Pääsimme perille satamaan aikataulussa. Liikenne oli hiljaista, ja veikkaankin, että aika moni pk-seudun autoilija oli päättänyt jättää liikkeelle lähtemisen tavanomaista myöhempään sinä lauantaiaamuna. Iltapäivälehdissä ei ollut siis kolarisuma-uutisointia, kuten olisi voinut pelätä.
Kun palasimme maanantaina, olivat tiet jo sulia, ja lumisateesta näkyi merkkejä enää aurauksen jättäminä kasoina sekä pimeän puolen varjopaikossa. Keväinen aurinko sulattaa nopeasti sen uudenkin lumen. Ja nyt luvataankin jo loppuviikolle taas plussaa, eli tämä "takatalvi" oli sitten viiden päivän mittainen viimeinen koitos ennen kevättä. Ainakin jos katsoo sääsivusto accuweatheria, joka on ollut tämän talven ajan pitkässä ennusteessaan kohtalaisen oikeassa, mitä nyt jokusella päivällä on kylmän tai lämpimän ajankohta heittänyt.
Eli kuun vaihteessa alkaa sitten se kesärengasrumba!

comments powered by Disqus