Kirjoittaja Juhani Halmeenmäki
Uusimmat blogijulkaisut

Etelä-Suomen oikutteleva talvi

Viimeksi kirjoitin, kun olimme saaneet ohuen ensilumen. Tuo lumi ei sitten kauaa maassa pysynyt. Mutta sen verran kuitenkin, että sai ihastella, kuinka äänettömiksi kasit muuttuivat jo ohuellakin lumella. Nyt kun kaveripiirissäni on kolme tälle talvelle kasit autoonsa laittaneina, oli kaikkien kommentti tuo sama kesärengasmainen hiljaisuus.

Sitten keli muuttuikin viikoksi tavalliseen syksyiseen, märkään ja plusasteiseen säähän.

Kunnes sunnuntaina tuli se kolmas: peilijää. Sateisen yön jälkeen koitti poutasää, ja aamuntunteina märät tienpinnat jäätyivät. Olin itse liikkeellä uudella kitkarenkaallisella katumaasturilla, ja muistin, miksi olen itse nastojen kannattaja. Tuossa meille tyypillisessä kelissä kun ei pidä mikään muu kuin nastat. Ja se paras nastarengashan on helppo nimetä, testienkin perusteella. Hakkapeliitta 8.

Ja niillä, joilla on vielä kesärenkaat autonsa alla, on vielä viitisen tuntia aikaa vaihtaa talvisemmat renkaat. Loppuunkuluneet ja korpuiksi kuivuneet voi sitten päivittää veronpalautuksista, tai toivoa joululahjaa. Huonot renkaat kun ne vasta kalliiksi tulevat, jos jotain sattuu. 

PS: Keskiviikkoaamuna koimme taas tuon märkien tienpintojen jäätymisen peiliksi. Lämpötila oli kyllä plussalla, mutta kun aurinko paistoi, muodostui kelistä autoilijan painajainen huonoilla renkailla.

comments powered by Disqus