Kirjoittaja Juhani Halmeenmäki
Uusimmat blogijulkaisut

Ensilumi tuli Turkuunkin

Olimme itsenäisyyspäivän Tukholman risteilyllä, ja tulloinhan oli luvattu kaikenlaista huonoa säätä aina lumimyrskystä alkaen. Matkan aikana laivan ikkunoista näkyikin kaikkea vesisateesta rännän kautta lumeen. Ja kun laiva pysähtyi Tukholman satamaan, kävin kurkkaamassa uutiset sekä sään netistä kännykällä. Tamperella olikin tavallista hurjemmat juhlinnat, ja sääennuste lupaili kovin arvoituksellista keliä aamun paluuseen. Yöllä tuuli keinutteli uivaa hotelliamme välillä kovastikin, joten jotain myrskyn tynkääkin siis oli.
Perillä satamassa jo auton lasien raapiminen auki selvitti tilanteen: rännän päälle oli tullut pakkasta ja lunta. Siinä saikin sitten skarapata ja käyttää jäänpostoainetta ja tuulilasinlämmitystä että sai näkyvyyden kuntoon. Ja kun kello oli vasta alle kahdeksan lauantaiaamina, oli kadut melkoisen samassa kunnossa kuin auton pinnat. Olipa mukava todeta, että meillä ei ole ongelmia, kiitos kasien. Etenkin kurvipito on todella hienoa, perää ei vaan tunnu saavan irtoamaan millään. Ja tässä ei edes auton ESP auta, kun tuo mittariston luisteluvalokaan ei syty. Se missä valo vilkuttelee on dieselin liikkeellelähdössä: automaatteihin tottunut tulee annostelleeksi kaasupedallilla turhankin paljon vääntömomenttia.
Lumella rengasäänet ovat tietysti liki olemattomat, ja kun meno on kesärengaskelimäisen vaivatonta pidonkin puolesta, ei voi kuin nauttia talvesta. Siis niin kauan kuin saa olla autossa, ulkona tarvittaisnkin nokialaisia kengänpohjia sekä eberiä povitaskuun...

Kotipihalla, ensimmäisenä autona kasitassujenjäljet neitseellistä lumipintaa rikkomassa:

comments powered by Disqus