Kirjoittaja Julius Sutinen
Renkaat: Nokian Hakkapeliitta R2
Uusimmat blogijulkaisut

Ennätyslämmin joulukuu

Hieman yli kuukausi sitten vaihdettiin talvirenkaat autoon, Hakkapeliitta R2 -kitkarenkaat. Mittariin on kertynyt sen jälkeen lähes 2000 km pääosin Helsingin seudulla. Pikavisiitit on tehty myös Hankoon ja Tampereelle.

Koko tämän ajan, meidän ajoaikoina, keli on ollut joko kuiva tai vesisateinen. Näistä keleistä olisi selvinnyt kesärenkailla, ehkä jopa paremmin kuin kitkarenkailla, sillä asvalttipito on kyllä kesärenkaissa parempi. Parhaimmillaan joulukuussa auton mittari on näyttänyt 11 astetta plussaa ja vettä on tullut taivaan täydeltä.

Tokihan laki vaatii pitämään talvirenkaat alla.

Näyttää siltä, että talvesta on tulossa ennätyslämmin, ainakin alkutalven perusteella. Onko tämä pysyvä tilanne? Ilmastonmuutosko tässä vaikuttaa ja etelärannikon talvi on nykyään tällainen? Mikäli tämä on asianlaita, on syytä itse kunkin miettiä omia ajotarpeita ja omia rengastarpeita. Ehkä jopa "keskieuroopan" kitkarenkaat alkaa olla hyvä valinta Helsingin seudulle, kun ajotarve on pieni ja muitakin kulkuvaihtoehtoja voi käyttää pahan kelin sattuessa.

Tampereelta kotiin lähtiessä pikkutiet näytti alla olevan kuvan mukaisilta, mutta isot tiet olivat suolasta sulana ja märkänä. Liukkautta en siis ole vielä havainnut. Taitaa tontunkin ehtiä ensin näkemään ennen kuin liukkaita kelejä.

Pikkutiet lumessa, isot tiet suolasta märkänä.