Uusimmat blogijulkaisut

Eipä tarvitse rengasvaihtoehtoja Naruskalla miettiä!

Täällä Naruskalla ja myös koko Lapin alueella eivät renkaanvaihtoon liittyvät lainsäädökset tällä hetkellä aiheuta muutosta normielämään. Talven ote ei ole hellittänyt yhtään, eikä taida ainakaan lähimpään kymmeneen päivään hellittääkään, jos ennusteisiin on uskominen.

Talvirenkaiden aikaa piisaa siis määräämättömän ajan eteenpäin. Naruskan soratien ensimmäiset sulapaikat ovat syntyneet vain etelän suuntaisiin suoranpätkiin. Metsäiset osuudet ovat täyden lumen ja jään vallassa. Ensimmäinen kevään merkki oli pari päivää sitten, kun traktori huruutteli Naruskantietä pohjoiseen ja takaisin  Penkkojen kaataminen tapahtuu nykyisin traktoripelillä. Eipä niitä entiaikaisia kunnon tiekarhuja taida Viroa lähempää löytyäkään, vai miten lie. Täällä niitä ei ole ainakaan sivuteillä näkynyt vuosiin, vaan harventuneet höyläämiset ovat tapahtuneet kuorma-autojen aurauskaluston niillä "simmakeilla", vai mitä ne oikealta nimeltään edes ovat.

Penkkojen kaataminen jouduttaa sekä sorateiden että myös pääteiden kuivumista. Noilla asfalttiteillä penkat ovat näillä perukoilla olleet nurin jo parisen viikkoa.

Tuuli on pohjoisen puolella. Talven jatkumista se ilmansuunta enteilee sinne eteläänkin. Nyt illalla kuului antavan kelivaroitusta Jyväskylän tasalta pohjoiseen, joten ei taida kesärenkaiden vaihtamisen kannalta kiirettä pidellä vielä missään. Ei ainakaan, jos vähänkään pidemmälle sisämaahan ja pohjoiseen matkasuunnitelmia on.

Ainoa kevään merkki Mummun ja Ukan lähipiirissä on kotiporomme Täplän sarven pudottaminen vajaa viikko sitten. Täplä pudottelee sarvensa näin huhtikuulla, kun se on härkäporo. Hirvaathat pudottelevat sarvensa jo ennen vuodenvaihdetta. Sitten on kevät pidemmällä, kun Täplä toisenkin sarvensa pudottaa ja samantien suunnistaa luppokuusikoille ja kesälomalleen. Täplän kolmen päivän takaisen kuvan ja saman päivän pihanäkymäkuvan myötä keväänodotuksin terveiset täältä Naruskalta kaikille!