Uusimmat blogijulkaisut

Ei Kaisankaljamaa Naruskalla.

Kolmas Kaisan nimipäivä näissä Hakkablogin merkeissä oli onneksi poikkeus säännöstä. Parina aikaisempana vuonna kelit ovat olleet sanonnan mukaiset, mutta tänään oli tosi hyvä ajokeli pikkupakkasineen. Kaljamasta ei ollut tietoakaan ainakaan Naruskan ja Sallan kirkonkylän välisellä tieosuudella.

Nuorgam sulki eilen aurinkoverhonsa kaamoksen laskeutumisen merkeissä. Pitkä ei päivä ole Naruskan korkeudellakaan. Asentopaikkammehan sijaitsee satakunta kilometriä Napapiirin pohjoispuolella.

Täällä on vuositasolla virallisesti puolenkymmentä sellaista päivää, jolloin aurinko ei horisontin yläpuolelle kiipeä. Nuo muutamat päivät ovat vajaan kuukauden päässä. Lähes tasan kuukauden päässähän on huomenissa jo Tapaninpäivä, jolloin päivän pituus on sen kuuluisan kukonaskeleen verran pidempi, mitä lyhyimpänä kalenterivuoden päivänä.

Ukka näppäsi tänään Kaisanpäivänä yhden maissa valokuvan aurinkoarmaan korkeudesta puolen päivän huitteilla. Ei se mollukka niin kovin korkealla enää käväise, mutta näyttäytyy toki kokonaisena vielä.

 

Sinertävää hämärää riittää kahden puolen keskipäivää. Ukan sääaseman kellonajat auringon nousulle on 09.44 ja laskulle 13.56  Kaisanpäivänä 25. marraskuuta. Nelisen tuntia aurinko ylhäällä ja parikymmentä tuntia jossain alhaalla...

Ajovalot ovat Lapissa tarpeen eivät ainoastaan näkymiseen, vaan myös näkemiseen. Lunta meillä on mittarissa 33 senttiä. Se auttaa maantien valaistumisessa kummasti.