Kirjoittaja Sami Eiste
Uusimmat blogijulkaisut

... Talvi?

Tähän mennessä ei talvesta ole ainakaan pääkaupunkiseudulla ole ollut tietoakaan. Märällä kelillä R:t toimivat ihan mallikkaasti. Ainoastaan tiemerkintöjen päältä liikkeelle lähdettäessä pito ei ole samanlainen kuin kesärenkailla. Tämä on kuitenkin ymmärrettävää ja johtuu varmaan ainakin osittain kitkarenkaan lamellirakenteesta. Edelleenkin niitä kompromissejä, joita rengassuunnittelussa joudutaan tekemään, että pito olisi paras mahdollinen kaikissa olosuhteissa.

Millainenkohan talvi sieltä on tulossa - Äitimuorini luki paikallisesta lehdestä, että joulukuu tulisi olemaan kylmin kuukausi ja helmi-maaliskuussa olisi suojaa. Sitten taas tutkija Jennifer Francis kertoi 

MTV3

:n uutisten mukaan 

The Guardian

 -lehdelle, "En olisi yllättynyt, jos tänä talvena säässä nähtäisiin todellisia ääri-ilmiöitä". Tästä on vedetty ainakin sellaisia johtopäätöksia, että tulossa olisi superpakkasia. Peilijäinen keli ei ole kitkarenkaalle. Itse mietin lumen määrää monestakin syystä. Asumme 1908 rakennetussa kivitalossa Helsingin keskustassa ja olen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Viime talvien runsas lumimäärä on aiheuttanut kosteusvaurioita asuntoihin ja ensimmäisenä talvena lumenpudotukseen varattu 600 euroa ylittyi noin 12-kertaisesti. Kadunvarret ovat täynnä lumikinoksia ja parkkipaikat entisestään kortilla. Lisäksi, käyttämiäni pieniä kaupunkiautoja ei meinaa saada poljanteen yli parkkiruutuun tai sieltä pois. Menin vielä ottamaan tähän nykyiseen sporttialustan vaikka siinä ei ole edes sporttimoottoria. Kyllä lunta saa tulla mutta ei ihan niin paljon kuin edellisenä 2-3 talvena.

Lumen määrähän on erittäin helppo selvittää, kuten Kustaa Vilkuna Vuotuinen Ajantieto kirjassaan vuodelta 1950 kuvaa: "Suupohjan alueella oli tapana sanoa 'Jos heittää Marttina kuivatun kärpännahan katolle ja häntä näyttää hakaan päin, tulee luminen talvi'..." * Vai ennustiko sekin sittenkin naimaonnea? Mene ja tiedä kun ei ole kyseinen opus nyt käden ulottuvilla.

Täytyy parantaa tahtia näissä postauksissa. Sitä kun istuu koneella työksee, haluaa vapaa-ajallaan tehdä jotain muuta eikä tässä nyt ole ollut renkaisiin liittyvää taivastelua kun säätkin on ollut vielä varsin syksyiset.

Kelien huononemisen odottelua kaikille!

Sami

* Mukaelma Kustaa Vilkunan Vuotuinen Ajantieto kirjan (1. painos 1950, 27. painos 2012, ISBN: 9789511125440) tyylistä. Ei suora lainaus.

 

 

comments powered by Disqus