Kirjoittaja Jasu Voipio
Uusimmat blogijulkaisut

... mahdollistaa urheilullisen ajotavan...

Mikä ihmeen urheilullinen ajotapa? Onko se urheilullista kun roikutaan hanurissa kiinni tai liikennevaloista kiihdytetään rajoittaja paukkuen kunnes seuraaviin valoihin pysähdytään jarrut savuten? Urheilussa otetaan tietoisesti riskejä ja välillä otetaan osumia, se on hyväksyttävää, sillä huipulle ei päästä ilman uhrauksia. Mitä tekemistä sillä on liikenteessä?

Olen aiemminkin yrittänyt ajatella näitä juttuja insinöörin näkökulmasta ja taas mennään. Monta korkeasti koulutettua tekniikan ihmelasta on luomisen tuskaa säästämättä kehittänyt erilaisia turvallisuutta lisääviä kikottimia kärryn ja sen sisällä kulkevien turvaksi, naapurin lintukodossa on ajateltu jopa jalankulkijoita. Tähän asti meni hyvin. Telkkarissa Jeremy Clarkson revittää rivitaloasunnon hintaisilla laitteilla pitkää sladia renkaat savuten ja jotenkin se Fiesta päätyi koeajon päätteeksi lentotukialukselta mereen. Ei tässäkään mitään, ellei olisi noita Keijoja jotka eivät ymmärrä, että Clarkson on koomikko, joka rääkkää autoja viihteen vuoksi. Tämä niin sanottu urheilullinen ajotapa ulosmittaa turvallisuuden kannalta olelliset marginaalit ja kärsijöinä on liian usein se heikoin osapuoli.

Seuraavan kerran kun Teknarissa mainitaan, että joku kikotin mahdollistaa urheilullisen ajotavan, niin etsin toimittajan käsiini ja näytän videolta Virenin kaatumisen ja voiton, se on urheilua, mutta siinä ei ole mitään joka sopisi yleiseen liikenteeseen.

Jälkikirjoitus

Virenin sankarimaiset juoksut saivat aikanaan monumentin suvun mökille kun vastavalmistunut paskahuussi nimettiin Virenin vessaksi. Nyt senkin aika alkaa olla ohi, uusimmat päästönormit eivät anna armoa.

comments powered by Disqus