Däcknyhet: Hakkapeliitta R2 och R2 SUV

Den 18. februari besökte jag Nokian Tyres Northproof-turne i Kouvola. Där fick vi testa nyhetsdäcken Hakkapeliitta 8 (dubbade), R2 och R2 SUV (friktionsdäck). Vad kan man annat säga än: vinterdäcket har uppfunnits på nytt! Så stor var skillnaden jämfört med den förra generationen av vinterdäck från Nokian Tyres!

Bild: Hakkapeliitta R2

Förbättringar har skett på följande områden: 1) Säkrare grepp på is- och snöunderlag. 2) Förbättrade köregenskaper på våta och torra vägar. 3) Minskad bränsleförbrukning (ända upp till fem procent lägre).

Bild: Hakkapeliitta R2 SUV

De nya friktionsdäcken är också styvare (förbättrad stabilitet). Köregenskaperna under provkörningen kändes så bra att jag var tvungen att kolla vad det var för däck under testbilen efteråt. Det var faktisk riktigt svårt att märka skillnaden i köregenskaper mellan dubb- och friktionsdäck.

Tillverkaren har också blandat stenhårda gummikristaller i gummimassan som fungerar som "mikroskopiska dubbar". Som påföljd har bromssträckan kunnat minskas med ett tiotal meter! Bilen känns också stabilare i kurvor. Ändringen på däckmönstret gör att fast material inte fastnar så lätt från vägytan. Så vi får nu bara hoppas på att det blir i framtiden mindre stenskott vid t.ex omkörningar. Friktionsdäcket är nu ett perfekt alternativ till dubbdäcket.

 

 

comments powered by Disqus