Uusimmat blogijulkaisut

Auton videotallentimen käyttökokemuksia.

Ukalle kun tuli parisen kuukautta sitten täysiä kymppejä kuusi kipaletta täyteen, niin vaimoväki pääsi yllättämään hiukan odottamattomalla lahjalla. Lahjapaketista löytyi pienikokoinen videotallennin, joita joissain nykyautoissa on jo lisävarusteena ensiasennuksena. Ukan saama tallennin on merkiltään Transcend DrivePro 220, joka hintaluokaltaan on muutaman kympin toistasataa €uroa.

Tallennin oli kohtalaisen helppo asennettava paitsi kiinnitykseltään tuulilasiin sisäpeilin etupuolelle kuljettajasta katsoen, myös käyttöön otettavien ominaisuuksiensa osalta. Laite kytkeytyy automaattisesti päälle, kun auto käynnistetään. Se sammuttaa itsensä virran katkaisemisesta kymmenen sekunnin päästä, ellei kameraa halua esimerkiksi vilkkaalla parkkipaikalla pysäköitäessä jättää kuvailemaan p-paikan tapahtumia.

Itse olen säätänyt kameraan toistaiseksi nopeudesta varoittavan äänimerkin silloin, kun todellinen auton nopeus ylittää 103 kilometriä tunnissa. Talvinopeusrajoituksiin kun siirrytään, niin tuon nopeuden voi asentaa vaikka nopeuteen 83 km/h, niin välttynee turhilta muistutuksilta liikenteen valvojien puolelta.

Kameran näytössä näkee siinä olevan gps-ominaisuuden näyttämänä käytetyn nopeuden. Kamera kuvaa ajon aikana jatkuvaa videokuvaa, jonka se tallentaa muistikortille. Hyvä ominaisuus on myös erillinen kamerakuvausmahdollisuus, jolla voi näpätä yksittäisiä kuvia liikennetilanteista yhdellä napinpainalluksella. Kamerassa on myös hätätallennuspainike, jota painamalla kamera tallentaa kuvaa edeltävältä minuutilta lähtien siihen asti, kunnes hätäpainike painetaan pois päältä. Erikoisominaisuutena pidän sitä, että havaitessaan törmäyksen tapahtumisen näkökentässä kamera kytkeytyy automaattisesti hätäkuvaukselle. 

Kameran näkymä kuljettajalle ja matkustajille.

Kameran kaistavaroituksen katsoin viisaimmaksi kytkeä pois päältä. Normaalisti viivoitetulla tiellä laite tunnisti ajoneuvon paikan oikein varoittaen, jos autolla ajettiin liian lähellä piennarviivaa tai keskiviivaa. Kapeammalla asfaltilla keskiviivan puuttuessa kokonaan, kuten asian laita esimerkiksi Savukoskelle Sallasta johtavalla tieosuudella on, pingasi laite jatkuvasti, vaikka autolla pysytteli omalla puolella.

Videoiden kuvanlaatu on tietokoneelta katsottuna laadultaan erinomaista. Samaa terävää laatua ovat yksittäiset näpätyt kuvat. Voin hiukan tuoneempana laittaa tänne sivustolle esimerkkejä videolaadusta ja kuvanlaadusta. Paremman käsityksen laitteen koosta saa alla olevasta kuvasta.

Kamera asennettuna. Ylemmäksi asentamisen estää tuulilasin sisäpuolen karhennus.

Kolaritilanteessa tallentimen tallentamasta materiaalista on varmaankin hyötyä, jos syyllisyyskysymyksiä tulee ratkottavaksi. On kameralla varmaankin sen pingaamisominaisuuksia käytetäessä myös ennaltaestävää vaikutusta, ettei ylinopeuksille lipsahda. Ja ehkä oma ajotapa tarkentuu myös, kun tiedossa on, että sinne se purkkiin tallentuu omakin mahdollinen virhe. Ja nekin voivat olla varppeillaan, jotka esimerkiksi oikein törkyisiä ohituksia tai jotain muuta liikennettä törkeästi vaarantavaa tilannetta muille tiellä kulkijoille ovat piittaamattomuuttaan aiheuttamassa...

Kuittasin saamani lahjan viikkoa myöhemmin, kun vaimollani oli oma merkkipäivänsä. Tilasin hänelle omaan autoon perusominaisuuksiltaan omani kanssa samanlaisen kameran, jossa on lisäominaisuutena toinen kamera, joka kuvaa tapahtumia ajon aikana myös ohjaamosta. Eli nyt pyörivät tallenninkamerat kummassakin autossa aina, kun autoilla joku liikkeellä on.

Kertoillaanpa tuonnempana, mitä mainittavaa kameroille tulevaisuudessa tallentuukaan...