Kirjoittaja Juhani Halmeenmäki
Uusimmat blogijulkaisut

Auton huoltamisen ja korjaamisen kulttuurieroja

Mutta aloitetaanpa rengasmaailmasta. Eestissäkin vaihdetaan autoihin talvirenkaat aivan kuten meillä. Mutta se iso ero on tavassa, miten ne vaihdetaan. Kun meillä on kahdet pyörät, eli molemmat renkaat ovat valmiiksi omilla vanteillaan, vaihdetaan eteläisessä naapurissamme usein pelkkiä renkaita yksien ja samojen vanteiden päällä. Rengasralli tarkoittaa siis työläämpää neljän renkaan vannetyötä sekä tasapainotusta kahdesti vuodessa. Ja kun kuulin tuon työn maksavan jopa vain viitisen kymmentä euroa, alkoi siinä jo olla jotain ideaakin, ainakin säästömielessä. Tosin yksien ja samojen vanteiden käyttö kesät talvet saa ne kyllä nopeammin huonoon kuntoon. Itse olen sitä koulukuntaa, että hirvittää pilata hyviä aluvanteita tieten tahtoen suolalla.

Mutta kun tehtävää työtä on ajallisesti kolminkertainen määrä, tulee tästä tietysti rengasliikkeille ja korjaamoille vieläkin isompi korkeapainesesonki kuin Suomessa. Jos oma renkaanvaihto siis sattuisi jäämään siihen kuuluisaan viime tippaan, joka talvella aina välillä yllättää autoilijoita, on jonossa odotellessa lohduttavaa muistaa, että aikaa voisi kulua vieläkin enemmän.

Auton huollon ja korjauksen suhteen ollaan Eestissä taasen Suomea modernimpia. Siellä ei merkkihuolto olekaan se autoilijan ainoana oikeana pitämä vaihtoehto, eikä edes takuuaikana. Autoilijat äänestävät lompakollaan, ja merkkihuolto koetaan Suomeakin ylihintaisemmaksi vaihtoehdoksi. Esimerkiksi kaikille meille tuttu Vianor tekee huoltoja myös Eestissä. Ja autotehtaan huoltosuunnitelman mukaisesti, kuten Vianorin nettisivuillakin kerrotaan. Luonnollisesti näistäkin määräaikaishuolloista tulee auton huoltokirjaan leima, jolla kuuluu olla sama painoarvo kuin merkkihuollon leimalla. Ja nykyisin kun merkkihuoltokin saattaa olla monen eri merkin kanssa tekemisissä, ei se oma auto enää olekaan välttämättä yhtään sen vahvempaa osaamista siellä.

Oma kuluttajavirastommekin kertoo samaa vapautta valita. ”Kuluttaja voi valita autonsa määräaikaishuoltopaikan itse, mutta huollot on tehtävä huolto-ohjelman mukaisesti. Jos määräaikaishuolto teetetään muualla kuin ns. merkkikorjaamossa, kannattaa varmistaa, että huolto suoritettaan valmistajan Suomessa voimassaolevan huolto-ohjelman mukaisesti.” Eli takuu ei raukea, vaikka huolto tehtäisiin muualla, kunhan se tehdään asiantuntevasti ja ammattitaitoisesti.

http://vianor.fi/autonhuollot/autonhuolto/

Etenkin takuuajan jälkeen meidän suomalaistenkin kannattaa kilpailuttaa tämä kalliina pidetty toimenpide. Ja mikäs sen helpompaa, kuin mennä suoraan Vianorin nettisivuille. Siellä on valmiita esimerkkihintoja myös automallikohtaisista määräaikaishuolloista.

http://vianor.fi/autonhuollot/autonhuolto/autonhuoltopaketit/

comments powered by Disqus