Kirjoittaja Laura Pystylä
Uusimmat blogijulkaisut

Autoilijan tämän hetken kuumapähkinä, Kesärenkaat

Vääjämättä tämän hetken puhutuin ja väitellyin aihe autoilijoiden keskuudessa on kesärenkaat. Milloin oikea aika vaihtaa, onko tarvetta uusille renkaille, mikä olisi se paras rengasvalinta omallekohdalle, mistä kannattaa ostaa, vaihtaako itse vai antaako rengasliikkeen palvella, säilyttääkö itse edelliskauden renkaat vai jättääkö ne rengashotelliin. Nämä kysymykset tulevat usein vastaan ja itse vastaan niihin nyt seuraavasti:

Kesärenkaan vaihto, milloin?

  • Itse olen aika pessimistinen aina kesän tuloon ja otan kyllä vimpanpäälle varmanpäälle renkaiden vaihdon. Ihan juhannukseen asti en odota, mutta kyllä viimesten joukossa olen, tosin ajankohta pysyy lain sallimissa rajoissa. Viime vuosina olemme tehneet siten, että perheemme toisee autoon vaihdamme aiemmin tulevankauden pyörät ja toiseen vasta kun kelit näyttää varmasti pysyvän plussan puolella.


Kesärenkaiden kunto, Onko tarvetta uusille renkaille?

  • Nyt hävettää myöntää, että viimekesä tuli ajettua edellistalven loppuunajetuilla kitkarenkailla. Pintaa renkaissa vielä olisi hyvin ollut, mutta pinta oli todella kovettunut. Tähän väliin mainittakoon että kyseessä tuolloin ei ollut Nokian rengas. Nuukuutta taisi suurimmaksi osaksi olla, etten niitä uusia kesäkumeja silloin viitsinyt hankkia, olihan vanhat kitkat päällepäin ihan käypäset. Ajattelin, että rahanmenoa varmasti on muutenkin ja käytän sen johonkin "tärkeenpään", kotona kun olin lasten kanssa (3v ja 0,5v). Liekkö hyvää tuuria vai mitä, mutta kesä tuli ajeltua ilman kohelluksia. Ja mitä tulee tähän kesään? EN todellakaan aio ajaa tällä hetkellä allaolevilla Hakkapeliitta 7 flat run:lla tulevana kesänä, vaan hankin asianmukaiset, turvalliset ja käheet kesärenkaat höystettynä uusilla vanteilla=)  (Lopussa kerron tapauksen joka sattui alkutalvesta vähän sen jälkeen kun uudet testirenkaat sain alle).


Rengasvalinta

  • Ekana tulee mieleen, että niiden tulisi olla mustat ja pyöreät, yllättävää eikö =). Mutta koska tämä ei vielä paljon profiloi omaa rengasvalintaani on tiettyjä kriteerejä joita toivon renkaassa olevan. Ihastuin talvirenkaan myötä tuumalla kasvattamaani rengaskokoon, aiemmin siis ollut 15" niin nyt on 16", joten kesärenkaankin oltava tuo 16". Tärkeimmäksi nousee, että niiden on oltava luotettavat kelillä kuin kelillä, turvallisuus ennenkaikkea, jotta ajaminen olisi miellyttävää. Renkaan on myös toimittava tarpeeltullen vaativimmillakin tieosuuksilla, koska täällä teiden kunto ja pinta voi muuttua montakertaa ennen kuin pääsee määränpäähän. Mukavuustekijänä toivoisin niiden olevan hiljaiset. Ulkoiselta olemukseltaan katseenkestävä ja keskustelua herättävä.


Ostopaikka

  • "Maalla asuvana kaupunkilaisena" toivon tietysti löytäväni haluamani renkaat paikallisista rengasliikkeistä. Faktahan se on että todennäköisemmin niistä joutuu hieman enemmän maksamaan jos en viimevuoden mallia halua kuin, että lähtisin kiertelemään isompiin kaupunkeihin ja hintavertailua tekemään. Tästäkin asiasta kokemuksia kavereiden kanssa vaihdellaan ja kyllä sillä painoarvoa on edes hitusen jos palvelu ollut ensiluokkaista taikka sitten jäänyt hieman toivomisen varaa. Talvitassuja vaihdattaessani Keuruun Vianorille täydet pisteet. Palvelu ystävällistä, lapset huomioon ottava kauppias, renkaat autoan alla nopeammin kuin kahvi oli juotu, Kiitos siitä vielä siis.


Renkaiden vaihto:

  • Edellä tulikin mainittua viimeisin renkaiden vaihto-operaatio. Se olikin uutta se =) Aiemmin olemme vaihtaneet itse, joten sekin onnistuu myös minulta. Vehkeet siihen löytyvät kyllä omastatakaa, mutta isomummun sanoja lainatakseni hyvään ja helppoon palveluun tottuu helposti.


Renkaiden säilytys:

  • Renkaat olemme pystyneet säilömään aina omastatakaa.Tämä ei ollenkaan ole itsestäänselvyys, koska ne vievät aikamoisen tilan. Säilytysongelmaan on joku mestari keksinyt ratkaisun, rengashotelli. Pientä korvausta vastaan renkaat pysyvät tallessa odottamassa seuraavan ajokauden ajoja. Helppoa ja vaivatonta.


Tästä yhteenvetona ja täten oma rengasvalintani tulevalle kesälle on

Nokia Hakka Black

.

 

Ja nyt menneeseen alkutalveen:

Viikon verran olivat uudet Hakkapelitat olleet alla, kun poikien kanssa lähdin käymään naapuripitäjässä. Keli oli kuiva, aurinkoinen, talvinen pakkaskeli. Tienpinta katvepaikoista urainen. Olimme melkein perillä kun 80km/h vauhdilla tulimme kohtaan jossa risteys kääntyville autoille, me jatkoimme suoraan. Tuolta risteyksen takaa tulikin auto suoraan meidän eteen, aurinko sokaisi hänet täysin ja ei nähnyt lainkaan meidän autoa. Ainut mikä sillä hetkellä tuli mieleen, että pakko on  väistää. Jarruttaa ei kerennyt, ohi oli mentävä, ja kyllä siinä pelkäsin että miten käy. Edellistalven kun olin liukastellut kitkarenkailla olin aivan satavarma, että se on menoa ny ja auto lähtee lapasesta ihan just. Mutta, eipäs lähtenykkään. Ei ikipäivänä uskoisi millainen pito voi uudessa sisäänajetussa talvirenkaassa olla. Totta se on, mitä tässä muutkin kuljettajat ovat sanoneet, että

 Hyvä rengas on halpa henkivakuutus!!!!

Tässä tapauksessa se oli Nokian Hakkapeliitta 7.

 

comments powered by Disqus