Uusimmat blogijulkaisut

Autoile turvallisesti Lapissa.

Lapissa on erityisiä olosuhteita, joista kannattanee hiukan muistuttaa niitä, jotka liikkuvat täällä harvemmin. Kesälomat tuovat Lapin teille olosuhteisiin tottumattomampia. Muutamaan asiaan varautumisesta tässä lyhyt oppimäärä.

Porot. Poronhoitoalue alkaa linjalta Kajaani-Oulu. Kun etelästä päin ajaessa näkee poronhoitoalueen ison tieopasteen, niin ajaessa kannattaa tarkkaavaisesti seurata tiealuetta laajemmin. Tokka poroja on helpommin havaittava, mutta yksittäinen poro saattaa tulla autoilijan väylälle silloin, kun sitä vähiten odottaa. Ja sellainen kahden poron yhdistelmä on vaarallinen liikkeissään, kun vaadin on tiealueella vasansa kanssa. Emä ja vasa nimittäin saattavat ajautua eri puolille ajorataa. Ja vasa kun on lapsi liikenteessä, niin äitinsä kutsun kuultuaan se säntää sinne, mistä emä sitä roukunallaan kutsuu. Roukuminen on porojen keskinäistä puhetta, sellaista aika äänekästäkin vähän kuin sammakon kurnutusta muistuttava ääni.

Räkkä, eli hyönteisten aiheuttama kesävitsaus poroille, kokoaa porot isoiksikin tokkamuodostelmiksi. Porotokat parkkeeraavat usein itsensä ajoradoille. Niitä saattaa olla tien täydeltä passiivisina seisoskelemassa tai vastaavasti kymmenien, jopa satojen porojen tokka saattaa liikkua tieuraa pitkin. Autoilijan on niissä tilanteissa tokasta ohi päästäkseen viisainta ottaa autollaan tai moottoripyöräilijän pyörällään kävelyvauhti siihen asti, kunnes tokka on sivuutettu.

Porotokka vaeltamassa Naruskantiellä heinäkuun ensimmäisenä päivänä.

Porovahingon sattuessa pitää ehdottomasti ottaa yhteys tavalla tai toisella paikalliseen poromieheen. Yleensä lähimmässä talossa osataan neuvoa, kenelle ilmoittaa. Ja jos ei apua löydä muuten, pitää asia ilmoittaa Häkeen numeroon 112, joka hoitaa asian, kun saa tietoonsa tapahtumapaikan ja ajoneuvon ja kuljettajan tiedot. Jos poro tilanteessa loukkaantuu ja pakenee metsään vaivaisena, on tärkeää kertoa, mikä oli sen suunta tiehen nähden. Kannattaa muistaa, että porokolari ei vaikuta autoilijan esimerkiksi vakuutusbonuksiin. Porovahinko korvataan auton ns. pikkukaskolla, jossa on autoiljalla omavastuunsa, mutta ei vakuutusseuraamuksia. Pikkukasko kannattaa ajoneuvoon ottaa aina, kun Lappiin lähtee, ellei sitä satu olemaan ennestään. Myös poron lopettamiseen on hyvä olla apuväline, jotta eläimen turhat kärsimykset saadaan lopetettua. Poromies hoitaa asiat ammattitaidolla, kunhan saa porokolarista tärkeimmän, eli tiedon kaikkine olennaisine tapahtumatietoineen.

Vararenkaan kunto. Vararengas tai tilan niin salliessa kaksikin pitää olla ajoneuvossa mukana varsinkin, jos lomaretkeen sisältyy ajoa sorateillä. Sivuteitä lanataan Lapissa alkukesällä, jolloin tieuralle nousee teräviäkin kiviä. Myös tunkki ja renkaan vaihtoon tarvittavat muut välineet rengasavaimesta lähtien on oltava mukana, että pystyy rikkoontuneen renkaan tilalle uuden vaihtamaan. Tarkistakaa vararenkaan kunto, eli sen paine ja muukin soveltuvuus alla olevaan rengaskertaan. Vara ei venettäkään kaada, tämä kannattaa muistaa. Ja jos on liikkeellä vaunun tai peräkärryn kanssa, niin niille omat vararenkaat matkaan myös.

Valo. Lapissa paistaa aurinko yötä päivää keskikesän ajan. Öiseen aikaan aurinko paistaa matalalta. Tuulilasi on tärkeä pitää puhtaana hyönteisten aiheuttamasta liiskasta, joka kannattaa aina pestä pois, kun pysähtyy tankkaamaan tai muuten vain huoltoasemalle. Ja tuulilasin pesunestettä pitää olla säiliössä aina ja myös reservissä, että lasin saa pyyhkiä mahdollisimman puhtaaksi. Pyyhkijänsulat kannattaa vaihtaa, jos ne Lappiin lähtiessä ovat huonossa kunnossa. Ja aurinkolasit helpottavat pohjoisen suuntaan yöllä ajaessa. Ja päivälläkin. Ja kotoa lähtiessä kannattaa tuulilasi pestä puhtaaksi myös sisäpuoleltaan, jotta aurinkoheijastuksilta vastavalossa vältytään.

Lapissa on kirkasta kesällä, kun paistaa...

Pysäköinti. Lapissa matkaavat pysähtelevät maisemapaikoissa ja vaikkapa kalareissuillaan pysäköivät autojaan tilapäisesti. Auto pitää aina parkkeerata tiealueelta kokonaan sen ulkopuolelle, koska kesällä se on pienellä miettimisellä ja paikan etsimisellä mahdollista. Taajaman ulkopuolella jo Tieliikennelain säädökset kieltävät pysäköinnin ajoradalle osittainkaan. Niin kiire ei kalalle saa olla, etteikö autolle turvallista paikkaa jouda etsimään!

Ja lopuksi, turha kiire pois. Lomalla kannattaa nauttia maisemista ja edetä kiireettömästi. Kannattaa selvittää polttoaineen riittävyys, kun ajelee pidempiä etappeja. Polttoainesäiliö kannattaa pitää mieluummin liian täytenä kuin tyhjänä, ettei matka turhaan pysähdy.

Lapin rentukat kukkivat kolmisen viikkoa myöhässä normaalista...

Hyvää kesää kaikille ja turvallista lomamatkaa!