Kirjoittaja Julius Sutinen
Renkaat: Nokian Hakkapeliitta R2
Uusimmat blogijulkaisut

Asuntovaunua vetämässä

Kesärenkaat ovat rullanneet auton alla 4000km ja lähes kaksi kuukautta. Tällä kertaa emme käyneet lomalla Keski-Euroopassa, joten nopean ajon kokemuksia ei voi Hakka Blackeista kertoa. Sen sijaan tuli harrastettua hetken aikaa karavaanarielämää, kun vierailimme eri kaupungeissa perässämme 1800 kg:n asuntovaunu.

Tässä kirsikkana asuntovaunun edessä vetojuhtamme:

Vaikka vetoauton vakaus ja tunto on tietenkin monien asioiden summa, renkaatkin oman osansa soppaan heittävät. Tietenkin ennen vaunun hakua tarkastimme paljonko rengaspaineiden pitää olla vaunua vedettäessä ja kävimme huoltoasemalla hieman lisää ilmaa renkaisiin painamassa. Kokonaisuudessaan lähes 1000 km tuli vaunun kanssa ajettua ja voin sanoa, että ajettavuuden puolesta ei ollut mitään ongelmia. Vetoauto kulki vakaasti sinne minne pitikin ja ns. tuntuma tiehen välittyi rattiin asti, vaikka hinattava vaunu oli aika painava.

Yksi ikävä seuraus tällä karavaanarielämällä oli: nyt tuli kirjattua tämän auton suurin kulutuslukema yhdellä tankillisella: 7,79 litraa / 100 km. Tämän aiheutti tietenkin se, että lähes koko tankillinen ajettiin asuntovaunu perässä, jolloin moottori kuljetti kokonaismassaltaan yli neljän tonnin kuormaa. Myös ilmanvastus kasvoi, sillä vaunu oli 2,5 metriä leveä ja 2,6 metriä korkea, eli lähes kuorma-auton mitoissa.

Kokemukset renkaista pysyvät samoina kuin ennen. Mitään yllättävää ei ole tullut esille. En tosin vieläkään ole uskaltanut tahallaan, enkä vahingossa, saada autoa asvaltilla nelipyöräluistoon. Pito vain riittää ja riittää niin ettei penkissä meinaa pysyä - sekä märällä että kuivalla asvaltilla.

Vielä joku kerta sen uskallan turvallisesti tehdä ja lupaan sitten kertoa miten kävi ja miltä tuntui.

Täytyy myöntää, että on se vain erilaista yrittää ”koeajaa” kesärenkaita. Tarttumapintaa äärikäyttäytymiseen arkikäytössä ei juuri ole. Talvikeleissä kun ajetaan useammin pidon rajamailla, tulevat renkaiden erotkin selvemmin esille. Kesärenkaat eivät välttämättä pidon rajamailla ajoa pääse kokemaan kuin hätätilanteessa ja silloin on myöhäistä miettiä, että olisiko sittenkin pitänyt olla uudet tai paremmat renkaat alla.

comments powered by Disqus