Kirjoittaja Matti Morri
Sijainti: Nokia
Uusimmat blogijulkaisut

Asiantuntijan vinkkejä renkaiden ostoon

Kun uusien renkaiden osto tulee eteen, sopivan hintatason lisäksi tulisi ensimmäisenä miettiä, mihin tarpeeseen renkaat tulevat, eli missä, milloin ja minkälaisilla nopeuksilla yleisesti ottaen renkailla ajetaan. Ennen rengasliikkeeseen menoa kannattaa määritellä omien tarpeiden lisäksi myös oma vaatimustaso sekä asiat, joita ensisijaisesti renkaalta odottaa.

Renkaan valintaan vaikuttaa muun muassa se, pitääkö renkaan olla hyvä suurissa nopeuksissa vai riittäkö, että rengas on hiljainen ja toimii hyvin niin märällä kuin kuivalla tiellä. Yleinen ohje on, että noudatetaan auton valmistajan suosituksia renkaan kokovalinnoissa. Auton valmistajat ovat yleensä antaneet noin neljä-viisi kokosuositusta automalleille, ja näistä autoilijan tulisi valita omalle ajotavalleen ja -vaatimuksilleen sopiva rengaskoko. Lisäksi talvirenkaita ostettaessa tulisi miettiä, haluaako nastattomat vai nastalliset renkaat.

Lue autolehtien testit tarkkaan


Sanoma- ja aikakauslehtien sekä verkon osto-oppaat ovat hyvä apu renkaiden hankinnassa ja usein artikkeleissa on haastateltu asiantuntijoita. Autolehtien testejä kannattaa seurata, sillä nykyään ne ovat sangen luotettavia. Testivoittajaa ei kuitenkaan kannata suin päin hankkia, sillä testin kokonaisarvion painotukset saattavat olla erilaiset kuin omat rengastarpeet. Kokonaistestituloksen sijaan kannattaa kiinnittää huomiota etenkin niihin testin osa-alueiden pisteytyksiin, jotka renkaiden ominaisuuksissa ovat itselle tärkeitä. Näin pystyy tarkemmin arvioimaan renkaiden ominaisuuksien erilaisia painotuksia ja valitsemaan sellaisen renkaan, jonka painotukset ovat omiin tarpeisiin sopivat. Esimerkiksi talvirenkaissa, jos arvostat enemmän renkaan turvallisuutta jäisellä kelillä kuin renkaan äänettömyyttä, valitset nastarenkaat kitkarenkaiden sijaan.

Autolehtien testituloksia lukiessa kannattaa myös muistaa, että näiden testausaika ja -otanta ovat sangen pienet. Esimerkiksi talvirengastestien testausaika on yleensä viikko, ja testit toteutetaan samalla autolla ja säässä kuin säässä. Tässä mielessä rengasvalmistajien omat rengastestit ovat luotettavampia, sillä testausaika saattaa olla esimerkiksi koko talven ja rengasta ajetaan monilla erilaisilla autoilla vaihtelevissa talviolosuhteissa. Näin sekä erilaisten autojen että erilaisten säätilojen otanta on huomattavasti suurempi ja täten testaustulos tarkempi.

Renkaat omaan henkilökohtaiseen tarpeeseen


Rengaskauppiaalle on auton merkin ja mallin lisäksi hyvä kertoa valmistajan kokosuositukset sekä minkälaiseen käyttöön ja ajeluun renkaiden on tarkoitus sopia. Näin myyjä pystyy arvioimaan, tarvitaanko renkaat suuriin nopeuksiin vai esimerkiksi perhekäyttöön, jolloin mukava eteneminen ja turvallisuus ovat renkaan tärkeimmät ominaisuudet. Esimerkiksi kesärenkaita hankittaessa merkittävää on myös, missä renkailla on tarkoitus ajaa, tulevatko ne käyttöön pelkästään kotimaan teillä vai onko niillä tarkoitus huristella 250 km/h Saksan moottoriteillä.

Näillä tiedoilla myyjä pystyy tarjoamaan joukon vaihtoehtoja, joista omaan tarpeeseen sopivat renkaat valitaan. Rengaskaupassa kuluttajan kannattaa kuitenkin olla tarkkana, etenkin asioitaessa verkossa. Esimerkiksi nastattomia talvirenkaita ostettaessa verkossa yleinen virhe on, että sopivan hintaisten renkaiden löydyttyä unohdetaan tarkistaa, onko renkaat suunniteltu vaativiin pohjolan oloihin vai helpohkoihin Keski-Euroopan olosuhteisiin. Turvallisinta on valita renkaat, jotka ovat sopivat omiin ajotapoihin ja -tarpeisiin ja jotka on suunniteltu käytettävän maan olosuhteisiin.

comments powered by Disqus