Annetaan joululahjaksi turvaväli!

Joulu on mukavaa aikaa. Kun on aikaa. Voi tehdä mitä haluaa ja käydä missä haluaa. Tervehtimässä kaukana asuvia sukulaisia. Tehdä pieni kotimaanmatka. Ei muuta kuin tavarat kätevästi autoon ja nokka kohti määränpäätä. Ainoa vain, että aika moni muukin ajattelee juuri tähän vuodenaikaan samalla tavalla ja tiet täyttyvät autoilijoista. Onneksi monilla on matkavarusteenaan leppoisan kiireetön asenne.

Silti joukkoon mahtuu aina monenlaista kulkijaa. On helppo sittenkin sortua näennäiseen kiireeseen ja asenne painaa hieman raskaamman kaasujalan puoleen. Edellä ajavan auton perässä roikkuminen saattaa tuupata sitä hieman nopeammin eteenpäin, eikös..? Ja entä ne renkaat? Öljytikkua tuli kenties vilkaistua ja tuulilasinpesunestetilanne tarkistettua ennen matkaa, mutta miten on rengaspaineiden, nastojen tilanteen tai renkaissa jäljellä olevan urasyvyyden laita? Ja vaikka itsellä olisi alla tuliterät talvirenkaat ja kaikki varmistelut olisi tehty ennen reissuun lähtöä, on mahdoton välttyä siltä, että tiellä liikkuu ajopelejä varustettuna renkailla niiden kaikissa mahdollisissa elinkaaren vaiheissa. Eikä siinä vielä kaikki – seassa seilaa autoja kokonaan vääränlaisilla talvirenkailla. Uusin uhka pohjolan tiellä liikkujien turvallisuudelle on Keski-Euroopan oloihin kehitettyjen kitkarenkaiden lisääntyminen. VTT:n tutkimuksen mukaan yli 17 prosenttia kitkarenkailla huristelevista talviautoilijoista on valinnut autoonsa täysin pohjoisen talveen soveltumattomat talvirenkaat, joiden kumisekoituksessa, rakenteessa ja pintakuvioinnissa painotetaan ajo-ominaisuuksia märällä ja kuivalla alustalla, ei jäällä ja lumessa. Ja sitten ne hirvet ja peurat ja muut tielle yllättäen pomppivat luontokappaleet. Lumimyrskyt ja pääkalloliukkaat. Riskejä piisaa.

Liiallinen vaarojen ja riskien laskeminen saa ainakin allekirjoittaneen lähinnä halvaantumaan pelosta, joten pilkotaan pelkoelefantti ja syödään se pieninä paloina. Ehdotan, että tänä jouluna jokainen autoilija nappaa omaan pukinkonttiinsa Liikenneturvan joululahjavinkin ja antaa kanssa-autoilijoille ihan ilmaisen lahjan – turvavälin! Tällainen yksinkertainen joulun lahjahitti olisi helppo apu kaikkiin yllälueteltuihin riskeihin. Kun meillä kerran on aikaa, niin annetaan sitä lahjaksi itsellemme ja muille. Aikaa reagoida.

Tässäpä vielä muutama ajankäyttötärppi joululomatekemiseksi glögin nauttimisen, kinkun sulattelun ja sukulaisten välillä autoilujen lomaan: leikkimielinen talviautoilijatesti ja Hakkapeliitta-talviajokoulu. Molemmista voi toki voittaa mukavat palkinnot, mutta ennen kaikkea kasvattaa itsetuntemusta ja saada lisäturvaa omille automatkoilleen.

Uuden vuoden puolella paljastettakoon häämöttävän lajissaan toinen Ivalon Hakkapeliitta-testikuljettajamatka! Testikuljettajien kannattaa siis käyttää muutama minuutti joululomastaan tämän ensimmäisen Ivalon reissun fiilispätkän katsomiseen ja kalenterinsa tutkimiseen. Saisiko sinne mahdutettua parin päivän reissua tammikuun viimeiselle viikolle. Lisäksi starttaamme pisteidenkeruumahdollisuuden: rengaskokemuksistaan kertomalla saa kerättyä itselleen pisteitä ja pisteillä puolestaan bensalahjakortteja. Palataan tähän tarkemmin ensi vuonna, mutta mainittakoon, että ensimmäiset lahjakortit jaetaan "harjoitusmielessä" jo joulukuun raportoinneista. Siinäkin siis rahanarvoinen ajankäyttövinkki testikuljettajille. :)

Näillä pitkillä puheilla toivotan Nokian Renkaiden Hakkapedia-tiimin puolesta hyvää ja turvallista joulua sekä uutta vuotta kaikille autoilijoille!

-A1

comments powered by Disqus